Centar za integraciju izbjeglica ‘Susret običnih ljudi’ (SOL) otvoren je prije tjedan dana, a donacije prikupljamo do 26. travnja s ciljem omogućavanja nastavka rada i aktivnosti Centra, kazala je Kristina Samardžić iz JRS-a i pozvala građane da se priključe kampanji.

Svaki donator koji se uključi u kampanju, ovisno o afinitetima, može primjerice naučiti arapski jezik, čitati novine koje pišu izbjeglice ili slušati afričke bongose. Može popiti kavu i razgovarati s izbjeglicama o iskustvima koje su donijeli sa sobom, čuti o bogatstvu kulture drevnih civilizacija njihovih zemalja, ali i probati specijalitete Orijenta, dodaje Samardžić.

Centar je otvoren i za sve koji žele pomoći svojim radom i volontiranjem, a svojim donacijama kampanju je podržalo oko 110 građana, rekla je.

U Hrvatskoj 554 osobe traže novu priliku

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Centar im želi omogućiti učenje jezika, podršku i posredništvo u prekvalifikaciji te pri zapošljavanju i susretima s potencijalnim poslodavcima. Za 130 djece provodit će se tjedne radionice osmišljene prema uzrastu, stupnju znanja, a vodit će ih se na izlete i predstave te ih sustavnom podrškom i praćenjem osnaživati u školskim i društvenim izazovima.

Centar je mjesto za interkulturalne susrete i druženja u koja se mogu uključiti i građani te upoznati kulturu Sirije, Irana, Iraka i drugih zemalja te upoznati ljude koji će s njima podijeliti svoja iskustva, priče i znanja. Održavat će se i glazbene radionice pod vodstvom kulturnih medijatora u kojima će se glazba koristiti kao medij upoznavanja, prihvaćanja te povezivanja kultura i ljudi. 

Organizirane su i posebne radionice “Žene za žene” osmišljene da potiču sudionice da izraze svoje kvalitete, da izraze svijest o vlastitoj vrijednosti te da se pripreme za život u novoj sredini. To je i mjesto formacije u STEM području gdje će izbjeglice stjecati temelje kompjuterske pismenosti i naprednih vještina poput programiranja – za starije i za djecu.