>> NOVO 11:43 Odvjetnica Claire Montgomery objašljava sutkinji da DORH treba doći do Ivice Todorića kako bi se mogla provesti istraga te kako bi ga mogli ispitati.

Fotografiranje u sudnici nije dozvoljeno, ali je novinarima sutkinja dopustila da tweetaju.

Njegovi odvjetnici govore da je istraga tek na početku i da je slučaj iznimno kompleksan i da je tek na početku.

Sutkinja kaže da nikad do sad nije imala tako detaljan slučaj za izručenje.

Njegova strana predložila je ispitivanje Williama Johna Bartleta, kao svjedoka eksperta.

On je stručnjak za ekonomiju. Napisao je knjigu o socijalno-ekonomskom razvoju u zemljama bivše Jugoslavije. Svoje istraživanje fokusirao je tranziciju u Hrvatskoj i Jugoslaviji ranih 2000-tih.

———————-

11:29 Ivicu Todoriću je sutkinja rekla da ne mora biti u sudnici, ali je on ipak odlučio ostati.

Čedo Prodanović i supruga Vesna sjede u ograđenom prostoru zajedno s novinarima.

Ivica Todorić nije znao reći adresu u Londonu, ali je sutkinja tražila točnu adresu. Potom su odvjetnici rekli sutkinji točnu adresu njegova boravišta, a on je potvrdio da je to točno. Sve što govori sutkinja njemu prenosi prevoditeljica.

Todorić si je donio čašu vode.

Hrvatsku predstavlja jednu od najvećih pravnih stručnjakinja za izručenje Claire Montgomery.

———————-

11:12 Očekuje se da bi ročište moglo potrajati do 13 sati kada je pauza za ručak. Nakon toga moglo bi biti nastavljeno do 16.30, ako tako odredi sudac. Tada sud završava s radom.

———————-

11:05 Predstavnici medija su ušli u poseban prostor u kojem mogu pratiti ročište. Na sud su došli i Todorićevi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.

10:44 – Ivica Todorić rekao je novinarima po dolasku na sud da će po završetku ročišta dati izjavu o cijelom slučaju, javlja Dnevnik.hr.

———————-

Ivica Todorić stigao je u pratnji supruge Vesne na londonski sud Westminster gdje će se u 10 sati po tamošnjem vremenu održati sudsko ročište u povodu zahtjeva za izručenjem Hrvatskoj. Vlasnik Agrokora osumnjičen je za gospodarska kaznena djela i štetu koja premašuje milijardu kuna. Blokirana mu je imovina, a hrvatskom tužiteljstvu je nedostupan.

Hrvatski mediji još  od 8 sati ujutro stoje pred sudom u iščekivanju ročišta na kojem će se raspravljati o zahtjevu DORH-a, javlja reporterka Jutarnjeg iz Londona.

Ivica Todorić stigao je 45 minuta prije početka ročišta koje će se održati u prostoriji broj 1. Vrijeme do početka ročišta krati šetnjom po hodnicima, no i dalje izbjegava kontakt s novinarima.

Uz Todorića će se na sudu pojaviti i njegovi engleski odvjetnici te Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, koja će se na sudu pojaviti u ulozi svjedoka-eksperta.

 

Sloković  je jučer za tportal izjavila da će procedura sigurno trajati još nekoliko mjeseci, kakvu god odluku sud donio. Prema nekim neslužbenim procjenama, procedure u sličnim predmetima u Velikoj Britaniji znaju potrajati i do 18 mjeseci.

Kako javlja Nova TV, Sloković će sudu pojasniti pravnu prirodu procesa koji se vodi protiv Todorića u Hrvatskoj. Kako doznaje Nova TV, tužiteljstvo je s druge strane pripremilo jednu izuzetno obimnu dokumentaciju, kojom želi pokazati kako ovdje nema niti slova, niti riječi o političkom progonu, već da se jednostavno radi o gospodarskom kriminalu i da ne postoje apsolutno nikakve pravne zapreke da se Ivica Todorić izruči Hrvatskoj.

London (UK), 090418. Ivica Todoric bjezi od novinara nakon sto je izasao iz policijske stanice u cetvrti Kensington gdje se treba tri puta tjedno prijaviti. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

 

Bivši predsjednik Uprave Agrokora i njegova supruga u Londonu žive od početka studenoga prošle godine kada se Todorić predao policiji nakon što je Hrvatska za njima raspisala tjeralicu. Sud u Westminsteru pustio ga je tada da suđenje čeka na uvjetnoj slobodi uz jamčevinu od 100 tisuća funti. Pred britanskim sudom Todorića zastup Timothy Otty, koji je na prošlom ročištu engleskom sudu pokušao objasniti da cijeli slučaj treba promatrati u “geostrateškom kontekstu jer su najveći kreditori Agrokora ruske banke”. U tom predmetu hrvatsku stranu prezentira britanski odvjetnik Benjamin Seifert.

Nervozan, ljutit, agresivan bio je u ponedjeljak poslijepodne Ivica Todorić dok je bježao pred nekolicinom predstavnika hrvatskih medija nakon javljanja u londonsku policijsku postaju u kojoj se proteklih pet mjeseci, otkako boravi u Engleskoj, morao javljati triput tjedno.

Čim je izašao iz policijske stanice dao se u trk londonskim ulicama, a na reportere Jutarnjeg lista čak je fizički nasrnuo kako bi nas zaustavio.

Jutarnji list uspio mu je prići i s njim kratko porazgovarati, ali na kraju te komunikacije je ipak agresivno reagirao. – Zašto me tako proganjate? Nemojte to raditi. Vidjeti ćete jednom, sada ste mladi, ali nemojte to raditi, vidjeti ćete da to nije u redu – ponavljao je Todorić ljutito i nervozno. Nije želio odgovarati na pitanja.