Home video viral

U bolnici preminuo glumački velikan Božidar Smiljanić

Agonija nije bila preduga. Danas, 7. travnja preminuo je moj otac. Počivaj u miru tata, napisao je sin glumačke legende Božidara Smiljanića, Mitja Smiljanić. Uz poruku u kojoj se oprašta od oca, Mitja je objavio video posvećen glumačkim ostvarenjima te životu Božidara Smiljanića, koji je prikazan njemu u čast na Pulskom filmskom festivalu.

Božidar Smiljanić preminuo je noćas u 82. godini u bolnici u Dubravi.

– Bio je veliki glumac, veliki profesionalac, predivan čovjek, a raditi s njim bila je pjesma – kaže Ksenija Marinković, koja je glumila s njim u ‘Ustavu Republike Hrvatske’. Isto misli i Žarko Potočnjak, koji o Smiljaniću kao kolegi govori samo najljepše.

– Najviše ga pamtim po zajedničkom angažmanu u Gavelli prije nego je otišao u Varaždin. Najbolju ulogu, kardinala Scagliaja, odigrao je u predstavi ‘Heretik’ u režiji Georgija Para – prisjetio se Potočnjak.

U bogatoj karijeri ostvario je 80 filmskih uloga, 100 kazališnih te brojne televizijske. Prvu je imao kao šesnaestogodišnjak, 1953. u filmu ‘Sinji galeb’.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ostat će upamćen po brojnim ulogama, poput pukovnika Tugliusa u seriji ‘Kapelski kresovi’ i Surgeona u filmu ‘Bitka na Neretvi’. Glumio je i u filmovima ‘Kozara’ (1962.), ‘Živi bili pa vidjeli’ (1972.), ‘Ljudožder vegetarijanac’ (2012.), te serijama ‘Velo misto’ (1980.), ‘Jelenko’ (1981.), ‘Putovanje u Vučjak’ (1986.), ‘Najbolje godine’ (2011.), ‘Odmori se, zaslužio si’, ‘Larin izbor’ i drugima.

Foto: promo

Za ulogu u filmu ‘Houston, imamo problem’ 2016. je dobio nagradu na Slovenskom filmskom festivalu. Posljednju je igrao u Grlićevu filmu ‘Ustav Republike Hrvatske’.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo mu je nagradu ‘Fabijan Šovagović’, koju dobivaju glumci čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskog filma. 

Tags

NordVPN Specijalna Ponuda