Riječ je o kućama u kojima možete boraviti tijekom cijele godine, izrađenim od kvalitetnih materijala koji jamče izvrsnu izolaciju i uštedu energije sustavima grijanja i hlađenja. Što je najbolje, ove su kuće namijenjene doslovno svima; od kampova, tvrtki pa do privatnih korisnika, svima koji žele brzo i kvalitetno te povoljno riješiti potrebu za stambenim ili poslovnim prostorom.

 

Osnivač i vlasnik tvrtke Joško Zekanović, koji stoji iza tvrtke Mont Trade, prije pet  godina odlučio je odgovoriti na zahtjeve tržišta i svoje poslovanje proširiti na montažne kuće koje su već ostvarile uspjeh kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Okupio je dizajnerski, prodajni i stručni tim i u svom proizvodnom pogonu smještenom u mjestu Poljica Brig kraj Zadra započeo proizvodnju.

 

Nama je posebnu pažnju privukla nova ljetna linija dizajnirana za smještaj u toplijim krajevima u mediteranskom priobalju, uz more, u borovoj šumi ili nekom od otoka. Liniju karakteriziraju veliki ulazni otvori koji mobilnu kuću ispunjavaju svjetlošću i prozračnošću. Iako dizajnirana za ljetne mjesece, zbog vrhunske izolacije ta linija jamči ugodnu temperaturu u mobilnoj kući tijekom cijele godine, bez obzira na vanjsku temperaturu.

 

Velika ulazna vrata omogućuju tzv. open-space dizajn prostora. Spajanjem kuhinje, dnevnog boravka i terase postigla se maksimalna iskoristivost prostora. Jedan veliki životni prostor. Površina mobilne i montažne kuće kreće se od 10 do 40 metara. Usporedno sa standardnom proizvodnjom, razvijaju i modularne modele kuća većih površina od 50 do 105 metara. Kuće je moguće urediti i opremiti prema željama i idejama budućeg vlasnika, isto kao i raspodjelu prostorija unutar kuće.

 

– Misao vodilja pri uređenju kuće prije svega je udobnost korisnika. Želimo da se korisnik kuće osjeća ‘kao doma’. Unutarnjim uređenjem mobilnih kuća željelo se postići upravo ono po čemu su naše kuće jedinstvene – ugodan i bezbrižan boravak 365 dana u godini. Bez obzira na lokaciju i smještaj kuće (privatno zemljište ili kamp), osjećaj za vrijeme boravka u kući ne razlikuje se od onog u tradicionalnim ‘čvrstim’ građevinama. Naš dizajn kuća temelji se na čistim linijama i nenametljivoj eleganciji, a sve u svrhu maksimalne funkcionalnosti prostora. Možemo reći da dizajnom kombiniramo skandinavsku funkcionalnost, talijansku eleganciju i hrvatsku tradicionalnost – priča Joško Zekanović.

 

– Ovisno o željama klijenta, u mogućnosti smo prilagoditi dizajn industrijskom, modernom ili klasičnom stilu. Općenito, unutarnji dizajn spavaćih soba imitira hotelski smještaj, a dnevni otvoreni dio (dnevna soba i kuhinja) uređen je u modernom stilu. Izvor svjetlosti u kućama predstavlja nam važnu stavku. Ulazna vrata s dva ili više staklenih krila te prozori većih dimenzija u spavaćim sobama omogućuju maksimalan prolaz prirodnog svijeta te povezivanje unutrašnjosti kuće s prirodom i vanjskim okruženjem, dok u noćnim satima, kombiniranom upotrebom glavne i ambijentalne LED rasvjete korisnik postiže jačinu rasvjete koja mu najviše odgovara. Tzv. zamračenje prostorija postiže se black-out zavjesama, vanjskim škurama ili žaluzinama – doznajemo od vlasnika.

 

U kućama većinom prevladavaju svijetli tonovi i prirodni materijali. Što se tiče eksterijera, kuće mogu biti izvedene u dalmatinskom, mediteranskom stilu s kamenom i drvenim škurama ili u modernom stilu s drvenom fasadom. Efektan izgled postižu modernim arhitektonskim rješenjima i različitim bojama pročelja.

 

Namještaj izrađuju sami, prema idejnom projektu i dizajnu koji su osmislili dizajneri. Za izradu namještaja koriste se kvalitetni iverali i okovi poznatih proizvođača. Konfekcijski namještaj koriste u obliku stolica (poput poznatih Eames Vitra modela) ili kada dizajnerski tim procijeni da će se njime poboljšati izgled prostora. Vrijeme potrebno za izradu kuće od dana narudžbe do dana isporuke je od 45 do 90 dana, ali ovisi o zauzetosti proizvodnje. Proces gradnje odvija se po uvjetovanim fazama koje zahtijevaju da se jedan proces završi da bi drugi počeo.

Na pitanje koja je najveća posebnost ili zanimljivost kuće, vlasnik nam je odgovorio da su njihove mobilne i montažne kuće niskoenergetske ekokuće koje čuvaju okoliš i štede energiju.

– Imamo puno posebnosti, ali istaknut ćemo neke od njih. Kuće su sagrađene na vruće cinčanoj stabilnoj čeličnoj konstrukciji zbog koje kuća ne podrhtava, a vibracije su svedene na minimum. Zbog dovoljne mase i stabilne konstrukcije negativni utjecaji vjetra, na primjer kad puše bura, zanemarivi su. Također, ono što smatramo posebnim je vrhunska izolacija vanjskih zidova debljine 18 cm, pregradnih zidova debljine 7,5 cm, poda debljine 12 cm i krova kuće debljine 17,5 cm te instalacije struje, vode i klimatizacije unutar zidova. Gradnja mobilne i montažne kuće isplativa je zbog materijala od kojih je izrađena, a zbog čijih je izvrsnih svojstava kuća otpornija na trošenje. Naša posebnost upotreba je keramičkih pločica i ugradbenih vodokotlića unutar kupaonica, čime se postiže moderan i uredan izgled prostora. U kućama nema pojava kondenzacije, vlage, pljesni ili gljivica pa su u potpunosti sigurne za zdravlje i smještaj ljudi.

 

Cijena? – Cijena kuće ovisi o njezinoj veličini i opremi koju želi kupac. Moguće je naručiti i kupiti kuću bez namještaja. U prosjeku, početna cijena kuće iznosi oko 17.000 € bez PDV-a, a završna cijena kuće ovisi o modelu, opremi i dekoracijama, objašnjava te dodaje kako je još jedna dobra značajka kuća Mont Trade i njihova dugoročna isplativost jer su materijali za izradu kuće obnovljivi. Klijent nakon 6-7 godina korištenja mobilne kuće može naručiti jedan od HRl paketa i na taj način povoljno obnoviti kuću koja je opet nova. To znači da je u konačnici kupnja mnogo povoljnija i isplativija – zaključuje.

Sve modele možete pogledati na službenoj web stranici Mont Trade i zatražiti ponudu putem maila.

 

Foto: Mont – Trade