Njihova vlast često pokazuje samo privide demokratičnosti. Oni najčešće sami donose odluke i kontroliraju sve ispod sebe, kaže politolog Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Vladimir Putin je u nedjelju po četvrti put izabran za predsjednika Rusije, Xi Jinping je izmijenio ustav i vladat će doživotno, Donald Trump sam donosi sve odluke, a Kim Jong-un doživotno vlada. Oni su glavne face svijeta kojima na vrhu doslovno nitko ništa ne može. Iako su neke od njih demokracije, kreću se prema autoritarnom režimu.

– Sjeverna Koreja je totalitarni režim. Vrhovni vođa upravlja svime i donosi sve odluke. No i Kina se sve više kreće prema tome. Očekivalo se da će nakon ekonomskih imati i političke reforme, ali Jinping je odlučio sve zadržati za sebe – objašnjava Raos.

Rusija i Turska pak nisu režimi, ali imaju obilježja autoritarnosti.

– Vidjeli smo da oni imaju izbore, ali to su prividi demokracije. Protivnici su jako slabi, a vidjeli smo da i zna biti i zabranjena kandidatura. Guši se sloboda govora, zatvaraju se novinari, namještaju se izbori… – kaže Raos i dodaje kako se za Trumpa ne može reći da je autoritaran vladar jer ga Kongres kontrolira, ali ipak, smatra, Trump pokazuje obilježja nedemokratičnosti.

– Nije se baš snašao. Forsira odluke – dodaje Raos. Što se Saudijske Arabije tiče, Raos kaže da Salmanu moć najviše daje vjerska legitimnost. 

Foto: 24sata/PIXSELL