Home video viral

EMOTIVNA PREMIJERA DOKUMENTARCA 'POPE, VRATI SE' Dujmić plakao u filmu, a Popadićeva udovica, opjevana u 'Tonka, reci cvrčak', suzu je pustila u kinu

Prijatelji, kolege i članovi obitelji u prepunom splitskom kinu Karaman prisjetili su se legendarnog pjesnika i novinara Slobodne Dalmacije Momčila Popadića, čije stvaralaštvo je prvenstveno ostalo sačuvano kroz glazbene evergreene.

Zanimljivo je da stihove poput “Oprosti mi, pape”, “Ključ je ispod otirača”, “Da mi je biti morski pas”, “Skitnica” ili “Košulja plava” te “Hajdučka” poznaju mnoge generacije, ali mlađi naraštaji često ni ne znaju tko ih je zapravo spjevao.

Stoga je dokumentarni film “Pope, vrati se” Tonija Volarića dobrodošao podsjetnik na čovjeka koji je stvarao do zadnjega daha, bilo na papiru, bilo na stolnjaku… S jednakom strašću pisao je novinske reportaže, kao i vijest o automobilskoj nesreći. Bio je novinar koji je s osobitim talentom otkrivao velike stvari među tzv. malim običnim ljudima, piše Slobodna Dalmacija.

Osim priča Momčilovih kolega, u filmu je naročito dojmljivo prisjećanje Rajka Dujmića koji se pred kamerama jedva suzdržavao od suza dok je govorio o zajedničkim trenucima u Prigradici. Tako se doznaje kako je nastao čuveni singl Novih fosila “Košulja plava”, ali i o lovljenju ribe vršom u prigradičkoj vali.

– Momčilo je bio grof poezije i ako se neki novi takav ponovno rodio, a ja ne znam, neka mi se javi – rekao je Dujmić nakon filma koji ga je, kaže, oduševio. Za vrijeme projekcije više nije plakao, “prepukao” je, priznaje, za vrijeme snimanja.

Vladimir Dugandzic / CROPIX

Vjekoslava i Tonči Huljić

Split, 220318 Promocija filma o Momcilu Popadicu odrzana je u Kinu Karaman uz prisustvo brojnij javnih licnosti od kojih su najpoznatiji Tonci Huljic i Rajko Dujmic. Na fotografiji:Tonka Covic i Rajko Dujmic.. Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Vladimir Dugandzic / CROPIX

Tonka Čović i Rajko Dujmić

 

To, međutim, nije uspjelo Momčilovoj supruzi Tonki. Suze su bile neizbježne, baš kao i pjesma “Tonka, reci cvrčak”. Iako je pomogla u realizaciji filma te je više manje znala njegov sadržaj, ipak je, otkrila je, ponijela Popinu ogrlicu oko vrata za sreću.

Reklo bi se da joj je dobro poslužila, jer “Pope, vrati se” gledatelje vrlo vješto u jednom satu vodi kroz bogatu stvaralačku karijeru kratkoga Popadićeva života, piše Slobodna Dalmacija.

– Kao da smo ukrali jedan dio nekog lijepog vremena – ganuto je rekao Tonči Huljić.

Dokumentarac će u nedjelju, na Popadićev rođendan, biti prikazan i u njegovu rodnom Blatu na Korčuli.

Split, 220318 Promocija filma o Momcilu Popadicu odrzana je u Kinu Karaman uz prisustvo brojnij javnih licnosti od kojih su najpoznatiji Tonci Huljic i Rajko Dujmic. Na fotografiji: Ingrid Poljanic sa suprugom. Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Vladimir Dugandzic / CROPIX

Ingrid Poljanić i suprug

Split, 220318 Promocija filma o Momcilu Popadicu odrzana je u Kinu Karaman uz prisustvo brojnij javnih licnosti od kojih su najpoznatiji Tonci Huljic i Rajko Dujmic. Na fotografiji: Ivo Scepanovic. Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Vladimir Dugandzic / CROPIX

Ivo Šćepanović

 

NordVPN Specijalna Ponuda