Najteže je stanje na području Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije, gdje vatrogasci sprječavaju plavljenje objekata, istaknuto je u priopćenju.

Ivica Pocrnić, zapovjednik DVD-a Perušić kaže da vatrogasci već jedanaesti dan pomažu na području Kosinja.

“Vatrogasci čamcima dovoze agregate kako bi povremeno osigurali električnu energiju. Prevoze osobe kojima je potrebna medicinska pomoć, kao i patronažne sestre do ugroženih područja. Na terenu ispumpavaju vodu iz 30-ak kuća u koje je ušla voda i ostaju tu do normalizacije stanja”, rekao je.

Od 12. do 19. ožujka u Karlovačkoj županiji angažirano je 156 vatrogasaca i 45 vozila, a uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Karlovca bilo je angažirano još 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Vatrogasci i djelatnici gradskih tvrtki od 8. do 19. ožujka napunili su više od 50.000 vreća s pijeskom za izgradnju zečjih nasipa.

Na području Sisačko-moslovačke županije svakodnevno 300 vatrogasaca radi u smjenama. Na području Brezovice, Višnjica, Tanca, Letovanića, Trebeža i šire okolice Jasenovca vatrogasci iz županije s Hrvatskom vojskom radili su na prijevozu stanovništva čamcem i aktivnostima obrane od poplava.

“Kritično je kod Košutarice i Mlake, gdje Sava raste, a vatrogasci su cijelu noć na 20 čamaca prevozili vreće za nasipe”, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić.

Vatrogasni sustav u Hrvatskoj čini 65.000 vatrogasaca od kojih čak 62.000 svoj posao radi na dobrovoljnoj, volonterskoj razini te za sudjelovanje na intervencijama ne dobiva novčanu naknadu, podsjeća se u priopćenju.