Za dopredsjednika je izabran Eduard Werkmann, a za tajnika Darko Apel. 
Novoizabrani predsjednik Ham je naglasio da se u proteklih 25 godina koliko Zajednica postoji u Osijeku, uspjela svrstati se među najvažnije organizacije njemačkih  manjina u Europi. 

Istaknuo je kako je udruga priznati partner njemačkom Ministarstvu unutarnjih poslova koje brine o iseljeništvu, ali i njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, koje djeluje kroz Veleposlanstvo u Zagrebu.  
Cilj mi je u mom četverogodišnjem mandatu ponovno ojačati ono što je činilo temelj  naše Zajednice, a to je povezanost članstva i aktivnosti Zajednice koje treba usmjeravati prema njima. Svjesni smo da populacija njemačke manjine u Hrvatskoj  stari  i važno je mlade pripadnike njemačke nacionalne manjine  osvješćivati  o njihovoj nacionalnoj pripadnosti i činjenici da svoju tradiciju trebaju očuvati za generacije koje dolaze“, rekao je Ham.  

Govoreći o prošlogodišnjem radu udruge dosadašnji predsjednik Zorislav Schönberger istaknuo je nekoliko značajnih događaja, kao što su Festival kazališnih skupina na njemačkom jeziku, održan u lipnju prošle godine na kojem je sudjelovalo je desetak skupina, te znanstveni dimpozij o utjecaju Nijemaca na kulturni život Hrvatske. 
Udruga Podunavskih Švaba u Osijeku postoji 25 godina, i u svoje redove okuplja pripadnike njemačke i austrijske nacionalne manjine. Njemačka zajednica na razini Hrvatske broji oko 1.600 članova a u Osijeku nekoliko stotina, dodao je Schönberger.