U šibenskoj knjižnici održana je tribina pod nazivom ‘Istina o Istanbulskoj konvenciji’ u organizaciji Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika ‘Biskup Srećko Badurina’. Na tribini su govorili Marija Friedrich i Ladislav Ilčić.

Kako piše Šibenski portal, na tribini je rečeno da se borba protiv nasilja zloupotrebljava kako bi se rodna ideologija uvela u zakone Republike Hrvatske.

– Prema rodnoj ideologiji, čovjek se rađa kao neutralno biće, a kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena, ili neki drugi do sada izmišljenih rodova. Rodna ideologija, koja tvrdi da su spol i rod odvojeni, nema znanstvenu potkovu koja bi je držala, već se širi kao politička paradigma. Jako je teško biti protiv takvog dokumenta i zato je kao trik unutra ubačena rodna ideologija, rekao je Ilčić.

CROPIX

 

Nadalje, rečeno je da osoba koja ne prihvaća vlastiti spol ima ‘psihički poremećaj koji se zove transseksualizam’.

– Promjena spola je nemoguća jer je genetski kod zapisan u svakoj našoj stanici. Mi se možemo hormonalno promijeniti i sličiti na drugi spol, ali nikad nećemo biti drugog spola. Ja nikad neću biti žena, kazao je Ilčić.

Sibenik, 130318. U Gradskoj knjiznici odrzana je tribina Istina o Istanbulskoj konvenciji na kojoj je govorio Ladislav Ilcic. Na fotografiji: publika. Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Na tribini su najavili i pokretanje referenduma o ratifikaciji koje su okupljeni zdušno pozdravili. Također, rodna ideologija je proglašena opasnijom od komunističke jer je ‘komunistička išla čizmom i mogla se prepoznati, a ova ide iznutra’.

Marija Friedrich iz udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR istaknula je kako je ova tema zanima jer je majka četvero djece, a Konvencija će ući u pitanje odgoja djece.

Sibenik, 130318. U Gradskoj knjiznici odrzana je tribina Istina o Istanbulskoj konvenciji na kojoj je govorio Ladislav Ilcic. Na fotografiji: saborski zastupnik Hrvoje Zekanovic. Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović

 

– Rodna ideologija kaže da su spolne razlike društveno uvjetovane, odgajamo djevojčice kupnjom rozih haljina i lutki i one onda postanu curice. Spol je određen u trenutku oplodnje! U Konvenciji se spominju stereotipi koji su negativno obojeni pojmovi, ali stereotipi su nam u određenoj količini potrebni. Zbog lučenja različitih hormona u mozgu dolazi do promjena i stoga muškarci i žene u odrasloj dobi imaju različit mozak. Muškarci i žene boje vide različito, ali i ponašaju se različito kada se vrate s posla. Žena ima potrebu iznositi svoje osjećaje, a muškarac 15 minuta šutiti, primjer je različitosti koji je navela, piše Šibenski portal.