Uprava društva Lovno gospodarstvo Moslavina, koje je u vlasništvu Agrokora d.d.,  raspisala je poziv za podnošenje prijava za sklapanje ugovora o izlovu divljači na državnom otvorenom lovištu broj: VII/15 „Zapadna Garjevica“, za lovnu sezonu u trajanju od 1. travnja 2018. do 31. ožujka 2019. godine.

Minimalna tražena godišnja naknada za izlov krupne i sitne divljači prema planu odstrela i lovnogospodarskoj osnovi iznosi 4.800.000 Kn + PDV. 

Ponude se zaprimaju zaključno sa 19. ožujkom 2018. godine.

Zainteresirani ponuditelj moći će sklopiti i poseban ugovor o podzakupu nekretnine – lugarnice „Kamenica“, koja se može koristiti za smještaj i prijem gostiju. 

Foto: Lovački vjesnik

Lovište Zapadna Garjevica se nalazi na području Bjelovarsko-bilogorske županije i prostire se na površini od 25.529 ha. Glavne vrste populacije krupne divljači koje obitavaju na lovištu su jelen obični, jelen lopatar, muflon, srna obična i svinja divlja, a od sitne vrste divljači na lovištu obitavaju jazavci, divlje mačke, kune zlatice, kune bjelice, dabrovi, obični zečevi,  čagaljevi, lisice, fazani, sive vrane, vrana gačac, svrake i šojke kreštalice.

L. G. Moslavina posjeduje koncesiju prava lova na državnom otvorenom lovištu te sve zakonom propisane potrebne ovlasti za obavljanje uzgoja, zaštite, lova i korištenja divljači i njezinih dijelova. 

Todorić je bio strastveni lovac

Prema pisanju Lovačkog vjesnika, Ivica Todorić je 1999. izjavio kako je njegov cilj u bavljenju lovom stvoriti takvo lovište koje će Hrvatsku učiniti svjetskom lovačkom velesilom. “Bila je osobita čast što smo se našli među svjetskim lovačkim velesilama i što je naše lovište proglašeno najboljim”, rekao je tad Todorić te dodao kako je lov obiteljska tradicija i ljubav. Todorić je tad izjavio i kako su u Agrokoru prepoznali potencijale lovišta Garjevica pa su uložili i mnogo novca u uzgoj običnog jelena, divljih svinja, srna i muflona. Ukratko, svega onoga što Ivica može ustrijeliti.

HTIO JE NADMAŠITI TITA Što je lovio, lovio je: Ivici prvo uzeli Agrokor, a sada i titulu…

Sin Ivan vidio jelena, Ivica ga upucao

Garjevica je inače u sastavu koncerna Agrokora bila od 1992. godine i sa svojih 15.000 hektara lovne površine bila je čest domaćin poslovnim partnerima Agrokora. Ipak, onaj tko smije skupljati trofeje u Garjevici je samo Ivica Todorić.

Svoj prvi veliki trofej ulovio je baš na Garjevici. Upucao je jelena s rogovima veličine 250.86 CIC točaka te tako postao državni prvak i rekorder. Međutim, nije stao na tome. Godine 2003. je Todorić, opet u svojem lovištu, ustrijelio jelena s rogovima veličine 261,81 CIC točaka. Kako je tad pisao Lovački vjesnik, Ivica Todorić je odmah nakon ulova dobio pohvale i čestitke sa svih strana.  

Iako je Todorićev sin Ivan prvi zapazio jelena, Ivica je povukao okidač. Barem tako piše lovačko glasilo.

Todorić je izjavio kako vjeruje da u njegovu lovištu ima još većih jelena. Međutim, zadovoljio se Ivica i s ovim ulovom pa je sa smiješkom pozirao kraj ustrijeljenog jelena. Na jednu fotografiju je čak pozvao i obitelj da se slika s njim kraj lovine.

Međutim, hvalospjevi za taj ulov nisu prestali nakon prve objave. Tri mjeseca poslije Lovački vjesnik nastavlja pisati o svojoj zvijezdi koja je Hrvatskoj donijela deseto mjesto na svjetskoj rang listi najjačih trofeja. U tekstu se opet hvalilo Todorića i njegovo lovište, a Hrvatski lovni savez odlučio je zbog toga dodijeliti Ivici Todoriću odličje prvog reda. Kolekcija trofeja i naslova se kod Todorića nije zaustavila na tome.

todoric vinkovci

todoric vinkovci

SVE NA RAČUN TVRTKE Gazda išao na safarije u Afriku, za njega su preparirali životinje

“Jednostavno mi je takva sudbina, da si neprestano namećem nove zadaće, da si, reklo bi se, kompliciram život. Jedna je od tih zadaća uzgoj divljači, a pogotovu one s vrhunskim trofejima. Šest smo godina znali da u našem lovištu ima vrlo kvalitetnih trofeja jelena lopatara, ali nismo ni sanjali da naš može biti najbolji. Eto, i to se dogodilo i time se ponosimo”, rekao je na dodjeli nagrade Ivica Todorić. Uz njemu najdraže jelene, Ivica Todorić u svojim lovištima voli loviti divokoze i muflone.

U lovištu Biokovo je 2000. ustrijelio divokozu koja mu je donijela naslov hrvatskog prvaka u toj kategoriji, ali je kasnije izgubio taj naslov. Međutim, zbog tog ulova se o Todoriću čulo i izvan Hrvatske pa je dao intervju njemačkom listu za lov Wild und Hund. Status nacionalnog prvaka je Todorić dobio i u kategoriji trofeja rogovlja muflona. Također u lovištu Garjevica Ivica je ulovio dva muflona.

Osim nagrada i trofeja, Todorić je bio čest gost na sjednicama i obljetnicama HLS-a. Sudjelovao je na proslavi 120 godina organiziranog lovstva u Hrvatskoj, gdje je tijekom svečanosti sjedio do tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića. Isto tako, mnogi uzvanici svečanosti fotografirali su se s Todorićem, koji je očito zvijezda u svijetu lovstva. Todorić nije propustio sudjelovati ni na 80. obljetnici Hrvatskog lovačkog saveza, a pozvan je i u počasni odbor proslave 80. obljetnice. U tom počasnom odboru mjesto je dijelio s Ivom Sanaderom, Jadrankom Kosor, Vladimirom Šeksom, Petrom Čobankovićem, Ivicom Kirinom, Ivanom Šukerom, Stjepanom Mesićem i mnogim drugima. 

Todorić je sudjelovao i u Izložbi hrvatskog lovstva “U službi prirode” u Zagrebu 2006. Kad mu je Đuro Dečak, predsjednik HLS-a, dodijelio već spomenutu povelju, Todorić je tad pristupljenim lovcima pokazao svoje vrijedne trofeje. Od ostalih aktivnosti nakon toga, Todorić se ponajviše posvetio Međunarodnim sastancima, i to u svojem lovištu, gdje su raspravljali o trofejima iz umjetnih uzgoja koje ne smatraju lovačkim trofejima te o promjenama u svijetu lovstva. Na sastancima CIC-a, kojima je često predsjedavao Ivica, znala su se pojavljivati i njegova djeca. Njegovi sinovi Ante i Ivan bili su dio hrvatskog ogranka CIC-ove organizacije mladih (CIC-YO), piše Express.