Nakon prvog javnog istupa nove izvanredne uprave Agrokora na čelu s Fabrisom Peruškom, jedno od pitanja koje je ostalo otvoreno bilo je i ono koje se tiče graničnog duga dobavljača u iznosu od 160 milijuna eura, a informacije s prvog dana sastanka privremenog Vijeća vjerovnika u Petrčanima kod Zadra govore kako će o tom dogovoru ovisiti i nagodba vjerovnika.

Dakle, jedna tema koja je bila malo izvan fokusa javnosti i nije se činila naročito atraktivnom, sada je postala ključna za sklapanje nagodbe i čitav proces restrukturiranja Agrokora.

Ukopane strane

Kako se može neslužbeno doznati, za sada su većina dobavljača i financijskih vjerovnika čvrsto ukopani u svojim stajalištima, odnosno dobavljači smatraju da se taj dug treba platiti u cijelosti, pa i s odgodom, dok financijski vjerovnici traže da i taj dug bude podložan djelomičnom otpisu, kao i ostatak starog duga. Podsjetimo, stari dug su potraživanja vjerovnika koja su dospjela do 10. travnja 2017., a granični dug su ona potraživanja koja su fakturirana do 10. travnja, ali su dospjela nakon 10. travnja. Granični dug je, u stvari, odlukom bivšeg izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka tretiran i isplaćivan kao tekući, odnosno operativni trošak, bez suglasnosti Vijeća vjerovnika, a ne kao stari dug, za koji je Vijeće vjerovnika moralo dati suglasnost Ramljaku.

Čeka se presuda

Osim toga, dobavljači posebno napominju kako je za vrijeme ovog procesa plaćanje dugova vođeno kroz jedinstvenu riznicu Agrokora, a dogodilo se, na primjer, to da Jamnica plati skoro cijeli granični dug, a Konzum samo 50 posto. Stoga se dobavljači tu uzdaju i u sutkinju Trgovačkog suda koja je u rješenju ustvrdila, prema tumačenju dobavljača, da se plaćanja trebaju provoditi na razini Agrokora, a tu su onda sva Agrokorova poduzeća trebala podjednako plaćati granični dug. Očito je stoga da će novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško morati uložiti veliki diplomatski trud da postigne kompromis između dobavljača i financijskih vjerovnika po ovom pitanju. Možda je ušao u igru u 80. minuti, ali će njegovo diplomatsko umijeće pregovaranja sa svim “dionicima” ovog postupka, uključujući i politiku, biti vrlo važno.

Konsenzus

Nadalje, prema našim neslužbenim informacijama, predstavnici Vijeća vjerovnika su postigli dogovor glede angažiranja zajedničkog tima pravnih i financijskih savjetnika kojeg će plaćati Agrokor. Podsjetimo, prije otprilike mjesec dana je bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak uvjetovao mogućnost da Agrokor plati savjetnike za Vijeće vjerovnika time da svih pet predstavnika u privremenom Vijeću vjerovnika konsenzualno donesu tu odluku, ali je potom došlo do konflikta između dobavljača i financijskih vjerovnika. No, sada je taj problem riješen, a da je postignut dogovor na tu temu bilo je dijelom jasno već prije par dana kada je Agrokor objavio između vjerovnika usuglašeni, donedavno sporni, Pravilnik o korištenju povjerljivih informacija.

Pozivni natječaj

Naše informacije govore kako je privremeno Vijeće vjerovnika prije mjesec dana raspisalo pozivni natječaj za savjetnike, a sada su izabrani tvrtka PJT Partners, koja je do prosinca bila zastupnik Knighthead Capital Managementa u privremenom Vijeću vjerovnika, međunarodna pravna savjetnička kuća Aking Gump, konzultantska tvrtka McKinsey (bivša kompanija Fabrisa Peruška) koja bi trebala raditi ocjenu plana održivosti poslovanja Agrokora i njegovih tvrtki, savjetnička tvrtka FTI koja će biti zadužena za usluge ocjene efikasnosti menadžmenta Agrokora, dok bi kompanija Egon Zehnder trebala na tržištu pronaći kadrove za predsjednika i članove uprave budućeg koncerna Agrokor i članove nadzornih odbora. Od domaćih tvrtki, savjetnici će biti tvrtka Caper u vlasništvu Željka Perića, te Odvjetnički uredi Buterin & Posavec, te Madirazza i Partneri.