Na današnji dan, 7. ožujka, prije 17 godina, trinaestogodišnji Leo Messi odigrao je svoju prvu utakmicu u Barceloninom dresu. Bilo je to za mladu B momčad, a istu tu utakmicu postigao je i svoj prvi gol.

Od 2:37 do 4:15 minute ovog videa možete pogledati njegovu predstavu na toj utakmici:

Katalonski klub se na taj događaj osvrnuo rečenicom “Bio je to početak priče koja se i dalje ispisuje”. Nažalost, odmah na sljedećoj utakmici zadesila ga je nesreća. U prvim minutama utakmice se ozlijedo i zbog toga propustio ostatak sezone 2000./2001.

Messi je rođen 24. lipnja 1987. u Rosariu u Argentini. Nogomet je počeo igrati s 5 godina u mjesnom klubu Grandoli, za koji je trenirao njegov otac. 1995. godine prešao je u Newell’s Old Boys u rodnom Rosariu.

BIVŠI TRENER REALA: ‘Ronaldo je najbolji na svijetu, ali Messi nije s ovoga svijeta’

S 11 godina dijagnosticiran mu je manjak hormona rasta. Prvoligaš River Plate pokazao je interes za njega, ali nisu bili u mogućnosti plaćati liječenje koje je stajalo 900 dolara mjesečno.

U Barcelonu je iz Argentine stigao u rujnu 2000. godine. Sportski direktor Barcelone, Carles Rexach, saznao je za mladog talenta preko njegovih rođaka iz Katalonije te je s njegovim ocem dogovorio probni rok.

La Liga Santander - FC Barcelona vs Atletico Madrid

La Liga Santander - FC Barcelona vs Atletico Madrid

BARCELONA – ATLETICO 1-0 Genijalni Messi zatvorio borbu za naslov svojim 600. golom

Nedugo nakon toga Rexach mu je dao obećanje famoznim ‘ugovorom na salveti’. Ponudio mu je plaćanje liječničkih računa, ako bi bio spreman preseliti se u Španjolsku. Već tri mjeseca nakon toga postao je igrač Barcelone.

Barcelona je, njemu u čast, objavila sažetak videa koji pokazuju njegove najbolje predstave. Od prvih nogometnih koraka bio je nekoliko stepenica iznad svojih vršnjaka. Vrlo vjerojatno je i najbolji igrač kojeg je ‘proizvela’ Barcina nogometna škola.

17 godina kasnije, ovaj krilni napadač postao je jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač svijeta. Nakon prvijenca u debiju, zaredao je 539 golova za prvu postavu, što sa 61 golom koji je postigao za reprezentaciju Argentine čini vrtoglavu brojku od 600 pogodaka.

Prošlu nedjelju je tim 600. golom iz slobodnjaka osigurao svom klubu 1-0 pobjedu protiv Atletico Madrida.

U ovom videu možete vidjeti tek neke od spektakularnih golova ovog ‘nogometnog virtuoza’:

Njegovu osobnu statistiku krase brojne nagrade i priznanja. Osvojio je 5 Zlatnih lopti, 3 Svjetska klupska prvenstva, 5 puta Ligu prvaka…