U neposrednoj blizini Planinarskoga doma na Mosoru, u subotu navečer dogodila se tragedija kakvu Split i okolica ne pamte. Dva brata, M.S. (mlađi) i A.S. životne dobi od oko 60 godina, izgubili su živote pod još nerazjašnjenim okolnostima, piše Slobodna Dalmacija.

Prema neslužbenoj informaciji, jedan od njih poginuo je uslijed pada na zaleđenom terenu, kad je otišao po vodu na obližnji izvor, a drugi je najvjerojatnije preminuo od srčanog udara, nakon što je brata, zajedno sa svojim prijateljima, pronašao mrtvog.

Tragični događaj prepričao je Vinko Prizmić, načelnik Hrvatske Gorske službe spašavanja (HGSS), čiji je pridruženi član bio i A.S.. Valja istaknuti kako se radi o neslužbenoj verziji, jer su sve informacije prikupljene s terena, odnosno dojavljene su HGSS-u.

Braća, obojica pasionirani zaljubljenici u planinarenje, s ekipom prijatelja su, kao i gotovo svakoga vikenda, išli na planinu, provesti dan u prirodi. Nešto prije 19 sati mlađi M.S. zaputio se iz Planinarskoga doma na obližnji izvor, koji se nalazi stotinjak metara dalje, kako bi donio vodu. Kako se nije vraćao, jer za odlazak po vodu i povratak u Dom treba svega nekoliko minuta, brat A.S. i prijatelji, koji su se zabrinuli, zaputili su se potražiti ga, rekao je Slobodnoj Dalmaciji Prizmić.

S obzirom da su znali gdje se M.S. zaputio, nije im bilo potrebno puno vremena kako bi ga pronašli.

– Nažalost, prema onome što zasad znamo, M.S. se pokliznuo na zaleđenom području i pao te je uslijed toga izgubio život. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je u neposrednoj blizini izvora. Da bi tragedija bila još veća, stariji brat A.S. u trenutku spoznaje da mu je brat mrtav, uslijed šoka najvjerojatnije je doživio srčani udar i preminuo.

Nažalost, nisu pomogli ni napori njegovih prijatelja da ga ožive umjetnim disanjem i masažom srca. Naravno, ovo je neslužbena verzija priče, prema onim informacijama koje smo dobili s terena oko 19.30 sati, kad je stigla prva dojava o tragediji – rekao je Prizmić.

Odmah po dojavi, na teren je upućeno 15 pripadnika HGSS-a, kako bi se izvukla tijela nastradalih planinara, a o svemu je obaviještena i policija, koja je u kasnijim satima započela službeni očevid.

– Zaista me čudi činjenica da je M.S. tako izgubio život. Obojica braće bili su iskusni planinari i poznavali su Mosor kao vlastiti džep. Taj izvor na koji je mlađi brat krenuo nalazi se na predjelu Ljuvač, isto kao i Planinarski dom Umberto Girometta, i mjesto izvora je na planinarskom putu, dakle nije dislocirano negdje na nepristupačnom terenu.

Braća su bila dobri ljudi zaljubljeni u planine i nije bilo dana da nisu išli gore. Bili su vrlo iskusni, a A.S. je bio naš pridruženi član, koji nije išao u spašavanja s HGSS-om, ali je u planinarskom smislu HGSS-u bio od velike koristi – zaključio je Prizmić.