Huawei je na sajmu mobilnih tehnologija u Barceloni ovaj tjedan pokazao i da je njihov aktualni top telefon, Mate 10 Pro, dovoljno pametan da sam upravlja automobilom. I to Porscheom Panamerom. 

Kako bi dokazali moć Kirin 970 procesora i dodatnog čipa zaduženog za umjetnu inteligenciju, kineski div je modificirao Porsche u kojem je kontrolu preuzeo telefon. Sasvim uobičajena verzija telefona bila je zadužena da prepozna razne prepreke (kartonske) koje su mu se pojavile na putu i da poduzme odgovarajuće radnje s autom kako bi izbjegao prepreku. 

Foto: YVES HERMAN

Dok je standardna kamera zadužena da prepozna razne objekte u scenama koje fotografirate, poput portreta, hrane, ljubimaca ili sumraka, ovdje su kameru naučili novim trikovima te je morala prepoznati lopte, bicike ili pse. Jedina modifikacija bila je aplikacija koja je zapravo upravljala automobilom.  Iako su mogli koristiti kameru na telefonu, sliku je telefon dobio sa kamere koja je bila u krovnoj kutiji. 

Huawei navodi da automobil može izbjeći razne prepreke i pri brzi od 100 km/h, no u demonstraciji su se ograničili na dvostruko nižu brzinu pri kojoj je skrenuo s puta lažnog bicikla koji mu je izletio. Developeri navode da Mate 10 Pro može prepoznati 2000 slika u minuti, zahvaljujući tom čipu, a kod konkurenata taj broj je značajno niži. 

A driverless car controlled by a Huawei Mate 10 Pro mobile is pictured during the Mobile World Congress in Barcelona | Autor: YVES HERMANFoto: YVES HERMAN

Iako bi autom mogao puno više, Huawei je ovaj test napravio da pokaže moć umjetne inteligencije, a već bi P20 krajem ožujka mogao stići s nekim novim mogućnostima umjetne inteligencije, prenosi Digital Trends.