Vijest da će se na najiščekivanijem kraljevskom događaju godine, vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle, posluživati i jedan hrvatski proizvod – Traminac Iločkih podruma, odjeknula je javnošću i razveselila Hrvate, no, kako doznajemo, istina je malo drugačija.

Iločki podrumi šalju svoj Traminac princu Harryju i njegovoj odabranici, američkoj glumici Meghan Markle, kao svadbeni poklon, pa u našem aromatskom vinu neće uživati svih 600-tinjak uzvanika, nego samo mladenci.

Predikatno vino

– Svadbeni dar princu Harryju i Meghan Markle bit će naše vino Iločki podrumi – Traminac, izborna berba bobica iz 2015. Riječ je o vinu iz naše ekskluzivne limitirane linije predikatnih vrhunskih vina s položaja Principovac. Vino je to koje je osobno odabrala naša glavna enologinja gđa. Vera Zima, s obzirom na to da je riječ o istoj kategoriji predikatnog vina od sorte traminac, a koje je s berbom 2011. na Decanteru 2016. u Londonu osvojilo Decanter Platinum medalju u konkurenciji od više od 17.000 uzoraka vina iz cijelog svijeta – potvrdili su nam iz Iločkih podruma.

Budućem bračnom paru šalju dar jer, kako kažu, tvrtka njeguje poseban odnos s britanskim kraljevskim dvorom zahvaljujući odabiru izaslanika kraljevskog dvora koji su u ove krajeve došli u potrazi za vinom koje će se služiti na proslavi krunidbe kraljice Elizabete II. Tako se hrvatsko vino još 1953. pilo u Ujedinjenom Kraljevstvu, a radilo se također o Tramincu.

– Neki od izvora spekulirali su o tome da je naše vino odabrano upravo zbog berbe 1947., koja je ujedno godina vjenčanja Elizabete i Philipa – rekli su nam iz Iločkih podruma koji su i 2011., u povodu vjenčanja princa Williama i Kate Middleton, kraljevskoj obitelji poslali na dar Traminac Iločkih podruma ledene berbe 2007.

Već su ga pili

Prilikom, pak, službenog posjeta princa Charlesa i vojvotkinje od Cornwella Camille Hrvatskoj u ožujku 2016. predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović darovala im je upravo vino Traminac vrhunski iz 1947., koje je bilo službeno na proslavi krunidbe kraljice Elizabete II., a danas se čuva u arhivi Starog podruma Iločkih podruma, koji su jedini hrvatski podrum čija se vina nalaze na službenoj vinskoj karti kraljevske obitelji Velike Britanije.