Pokroviteljica tog velikog spektakla bit će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je istaknula iznimnu važnost obilježavanja te obljetnice s obzirom da je tvrđava Klis bila jedna od najvećih i najvažnijih obrambenih utvrda na hrvatskom tlu i simbol početka oslobađanja hrvatskih krajeva u tom vremenu.

Iz Općine Klis najavljuju kako će u spomen na oslobođenje Klisa i okolnih krajeva od osmanske vlasti davne 1648. godine nizom prigodnih aktivnosti obilježiti ovu važnu obljetnicu. Prva prigodna aktivnost bit će već 23. ožujka, kad će se održati svečana promocija nedavno objavljene knjige ‘Kandijski rat i oslobođenje Klisa od Turaka godine 1648.’. Autor knjige poznati je povjesničar, akademik i člana HAZU-a Stjepan Krasić, koji je na temelju svih dostupnih povijesnih izvora obradio taj značajni događaj.

Povijesno-scenski spektakl “Uskočki boj za Klis” održavat će se 27. i 28. srpnja i tako vratiti sve posjetitelje u slavne dane hrvatske borbe za slobodu i obrane Klisa od tuđinskih osvajača. Kako stoji u priopćenju, tijekom ta dva dana preko 250 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe proći će kroz slavnu klišku Tvrđavu, uz domaćinstvo Povijesne postrojbe Kliški uskoci.

Napominje se kako je 2018. proglašena Europskom godinom baštine i identiteta, što će se povezati i u Klisu obilježiti velikim jubilejom, za koji se osim prigodnih manifestacija pripremaju i značajni infrastrukturni zahvati na održavanju i revitalizaciji kliške Tvrđave i druge bogate kulturne i povijesne baštine.

Kliška Tvrđava u posljednjih nekoliko godina bilježi značajan porast broja posjetitelja, a općina Klis sve bolje turističke rezultate, stoga će se preko 17 milijuna kuna povučenih iz različitih vanjskih izvora uložiti u projekte zaštite i obnove kliškog povijesnog i kulturnog nasljeđa, zaključuje se u priopćenju.