Pitanje nestalih za Hrvatsku je od “prvenstvene” važnosti i pitanje broj jedan u odnosima sa Srbijom, izjavila je u srijedu ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i podsjetila da Hrvatska traži još 1945 osoba nestalih u Domovinskom ratu.

– Pitanje nestalih je za nas otvoreno pitanje sa Srbijom od prvenstvenog značaja. Zbog humanitarne i ljudske dimenzije i toliko godina koliko je prošlo (…) nakon 20-ak i nešto godina mislimo da obitelji žrtava imaju pravo znati što se desilo, gdje su posmrtni ostaci i da tu priču zatvorimo. Stoga je, na toj razini, to pitanje broj jedan u odnosima sa Srbijom – kazala je ministrica u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Pozitivnim je ocijenila da je Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić to prepoznao i u Beogradu u utorak primio izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te je obećao da će njegov ured potragu za nestalim osobama pratiti na tjednoj razini.

– Mi vjerujemo da se uz dobru volju to može brzo riješiti – kazala je Pejčinović Burić i dodala da treba otvoriti arhive i omogućiti pristup informacijama.

Prema njezinim riječima, u odnosima sa Srbijom postoje i druga otvorena pitanja, od uređenja graničnog pitanja, pitanja sukcesije, povrata kulturnog blaga pa sve do pitanja univerzalne jurisdikcije, ali je “nama prioritetno da se počne s pitanjem nestalih”.

Što se tiče sveukupnosti naših odnosa, nastavila je, “bilo bi dobro, otvoreno, iskreno i bez trećih misli ići u rješavanje tih pitanja koja su ostala kao naslijeđe rata i poraća”.

Na prvom sastanku predsjednika Srbije s obiteljima nestalih nisu postavljeni nikakvi uvjeti i rokovi, a izaslanstvo obitelji nestalih od Vučića je zatražilo da, na temelju svojih izjava iz Zagreba kako može pomoći u potrazi za nestalima, to i provede u djelo.

Od predsjednika Srbije zahtijeva se da utječe na sve relevantne institucije u Srbiji koje imaju ili mogu imati informacije o nestalima.

– Predsjednik Srbije rekao nam je da on nema razloga, niti jednog razloga, da se osobno ne uključi u ta pitanja i ispuni što je obećano, te da ga apsolutno ne zanima zaštita osoba koje su od 1991. pa nadalje bile u lancu odgovornosti ili možda i danas imaju neki utjecaj – rekla je novinarima nakon sastanka s Vučićem predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.