Ne uzrujavam se zbog kampanje koja se vodi u Hrvatskoj protiv mene, moj posao podrazumijeva da ne reagiram osobno, već da radim u interesu Srbije i njenih građana – rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić uoči današnjeg dolaska u Zagreb.

“Ne bojim se doći, vodit će računa tamo o meni, ne sekiram se, to me uopće ne zanima. Moj je posao da brinem o narodu, a narod o meni.” Srpski je predsjednik u Beogradu najavio da će razgovarati i s kardinalom Josipom Bozanićem i najvišim predstavnicima Katoličke crkve u Hrvatskoj. “Moj razgovor s kardinalom vrlo je važan za daljnje unapređenje povjerenja katolika i pravoslavaca, kao i za bolji odnos koji treba postojati između dvije crkve.”

Spreman za sve teme

Uoči dolaska Vučić kaže da vjeruje u dobre namjere Kolinde Grabar-Kitarović, ali da je spreman i za razgovore o ratnoj odšteti s premijerom Andrejom Plenkovićem. ”Za nas nema tabu tema, a Plenković će u tom pogledu dobiti odgovoran i ozbiljan odgovor.” Istaknuo je da atmosfera kada je Grabar-Kitarović dolazila u Beograd nije bila takva kao sad kada on dolazi u Zagreb. “Tada nije bilo problema sa zastavama, a hrvatska predsjednica bila je velika zvijezda na mojoj inauguraciji. Nama to nije smetalo, već smo bili zadovoljni što se naši susjedi dobro osjećaju, donose poruke mira i prijateljstva.” Vučić je kritizirao lokalne televizije zbog priloga koje su emitirale, ali da on na to može samo slegnuti ramenima i gurati dalje.

Iz crkvenih krugova Jutarnji doznaje da bi se moglo razgovarati i o kardinalu Alojziju Stepincu, a i mogućim planovima za dolazak pape Franje u Srbiju. Naime, Vatikan već duže vrijeme iskazuje želju da papa posjeti Beograd, što bi na neki način bila odskočna daska za njegov put u Rusiju. Državne vlasti Srbije do sada su otvorile vrata za takvu mogućnost, a potrebna je i suglasnost vrha Srpske pravoslavne crkve.

Vučić se osvrnuo i na prozivke u Hrvatskoj da je “bahati četnik”, što se čulo i kada je premijer Plenković potegnuo pitanje ratne odštete. “To je priča o maču s dvije oštrice, ako sam zbog toga četnik. Ni s očeve ni s majčine strane slučajno se dogodilo da nitko nije bio u četnicima. Ako pričamo o posljednjem ratu, moj otac je iz Čipuljića kod Bugojna i Hrvati su nam spalili sve kuće, a mi niti jednu. Možda se u uvredama i napadu koje netko organizira ponajbolje vidi njegova slabost, a ne ona koga vrijeđate.” Vučić tvrdi da se od 1990. do 1992. nije bavio politikom, nego tek od rujna 1993. i, “kada se izgovaraju nekakve gluposti i govore neistine, to treba imati na umu”.

Bez isprike za 90-e

Vučić tvrdi da ide u Hrvatsku “da učinimo nešto zajedno za budućnost” i da očekuje da će se razgovarati o nestalima, granici, odnosu prema manjinama te unapređenju gospodarskih odnosa. Iako je bilo naznaka da će za vrijeme dvodnevnog posjeta Vučić spomenuti i ispriku zbog retorike koju je imao devedesetih, to se vjerojatno neće dogoditi.

“Nisam netko tko voli da ga se primorava na bilo što, a mnogo više od isprika za koje ne znam što su nam donijele sam za to da se vidi što se može učiniti za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.” Vučić kaže da se ne udvara ni građanima Srbije, pa neće ni hrvatskom rukovodstvu, prije svega premijeru Andreju Plenkoviću, koji je najavio da želi razgovarati o ratnoj odšteti.

”Mir i stabilnost moje su ključne poruke, ali Srbija neće biti slabija da bi netko drugi bio zadovoljan. Ne dozvoljavam, a i moja je obaveza da ne dozvolim da Srbija bude ponižavana. Moj posao je snažna Srbija koja ima dobre odnose sa susjedima i nikome se zbog toga ne želim pravdati”, rekao je Vučić i konstatirao da dvije zemlje očigledno imaju različite poglede na događaje iz devedesetih. “Smatrao sam da je to samo u odnosu na sukobe iz devedesetih, ali nisam znao da su tako velika i različita viđenja u odnosu na Drugi svjetski rat.” Vučić je najavio i posjet Vrginmostu, kamo će donijeti darove za lokalnu školu i posjetiti dvije obitelji. Upitan očekuje li da će Srbi s njim biti otvoreni, predsjednik kaže: “Nitko neće sasvim slobodno govoriti, ali dobro je da se čujemo.”

Rizičan posjet

I dok Vučić kaže da se ne boji za svoju sigurnost u Hrvatskoj, srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović smatra da je posjet vrlo rizičan, kao što je bilo kada je Vučić išao u BiH. “Ne kažem da zemlje domaćini nemaju instrumente da rizik bude manji, ali, nažalost, kada se stimulira i inspirira netrpeljivost i mržnja, onda imate atmosferu da dozvolite da se grupe ljudi okupljaju na točnim mjestima gdje će Vučić biti, a to je kao da prizivate da se neko čudo dogodi.”

Ministar Stefanović tvrdi da bi domaćini, ako žele pokazati poštovanje prema gostu, trebali posjet organizirati da prođe mirno i pristojno, a da je u Hrvatskoj “užasna atmosfera” uoči Vučićeva dolaska. “Sve zbog jedne rečenice da ne želi da se ponižava Srbija predsjednika Vučića se proglašava četnikom, iako nikada nije bio nikakav četnik. Čovjek nije počinio nikakav zločin”, tvrdi Vučićev bliski suradnik.

Pripadnici srpskog osiguranja predsjednika Vučića od početka su uključeni u planiranje puta i obišli su sve lokacije gdje će Vučić boraviti.

Kako se u Srbiji još dan-dva prije dolaska postavljalo pitanje treba li Vučić otkazati posjet, ministar Nebojša Stefanović rekao je da se o toj opciji ne razmišlja, jer “Aleksandar Vučić nije čovjek koji razmišlja o sigurnosnom faktoru gotovo ikada”.

“Teško mi je s njim o tome razgovarati, jer on sigurnosni aspekt uvijek zanemaruje.” Ministar Stefanović smatra i da je objavljivanje trase kretanja “neuobičajena praksa”.