Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako se u ovom trenutku još ne zna kakvo će se rješenje naći s Panturistom, osječkom prijevozničkom tvrtkom koja je početkom ovoga tjedna ukinula 72 autobusne linije u Slavoniji i Baranji, ali i naglasio kako je bitno da sada autobusi opet voze.

 Novinarima koje je pred početak sjednice Vlade zanimalo hoće li novonastalu situaciju s autobusnim prijevoznikom platiti porezni obveznici Butković je rekao kako se u cijeloj situaciji mora vidjeti koje je rješenje.

 “U ovom trenutku razgovarali smo s prijevoznikom koji vrši djelatnost prijevoza linija na tom području, zajedno sa županom, znači kod premijera i oni će danas normalno uspostaviti liniju, otvorit ćemo razgovore i vidjet ćemo što je rješenje u toj cijeloj situaciji”, kazao je.

 “Još ne znamo u ovom trenutku kakvo će se rješenje naći, bitno je da oni voze i zaista nije u redu da se samo preko noći linije zaustave i da se ne vozi. Znači, postoje linije koje su redovne, koje su na neki način definirane i u tom smislu ne možemo dozvoliti da nam netko preko noći ne vozi ljude na tom području”, dodao je.

 Istaknuo je kako “tu nema koncesija”, već je riječ o usklađivanju linija koje ide preko Gospodarske komore, a priprema se u Ministarstvu prometa, pa je iz tog razloga i pozvan prijevoznik da nastavi prijevoz i da radi kao do sada.

“Razumijem da netko nema računice ili matematike, ali nije sve u matematici”, rekao je Butković. 

 Upitan je li realno da u svako selo dođe autobusna linija, ministar ističe kako je to dosta kompleksan problem.

“Preko Ministarstva znanosti i tehnologije sufinancira se prijevoz učenika i studenata i osnovnoškolaca i to je u redu, ali sad to treba vidjeti da li se možda taj linijski promet i taj subvencionirani poklope u jedan. To su stvari koje moramo razmotriti”, istaknuo je.

 Zbog odluke Panturista, osječke prijevozničke tvrtke koja je početkom ovoga tjedna zbog nerentabilnosti odlučila ukinuti 72 autobusne linije, Osječko-baranjska županija očekuje da će se uz već poduzete mjere u rješavanje problema uključiti mjerodavna ministarstva i Vlada.

 Novinari su ministra pitali i je li svjestan da će sada svi, kada je tunel Sveti Ilija dao besplatno građanima, tražiti nešto besplatno, odnosno kako je moguće da će nakon toga i još neke županije tražiti nešto takvo. Butković je poručio kako je to tunel Sveti Ilija, da nije autocesta, odnosno da nije ukinuta naplata na autocestu niti je smanjena.