Izgleda kako su loša energija i negativne informacije dosadili građanima Hrvatske – naime, više od 200 vježbača odazvalo se i odradilo prvi ovogodišnji trening Aktivne Hrvatske u Donjoj Stubici u Hrvatskom zagorju. Tim Kineziološkog fakulteta iz Zagreba pod vodstvom Ivana Antunovića ukazao je na potrebu vježbanja pod stručnim vodstvom. Ovo se odnosni najprije na mlade vježbače koji su još u razvoju. Upravo nestručno vodstvo može dovesti do nesagledivih zdravstvenih posljedica u daljnjem životu.

– Veseli me velik broj vježbača koji se odazvao treningu Aktivne Hrvatske. To je pokazatelj da smo na dobrome putu i da cijeli tim izvrsno radi svoj posao. Naš je cilj promocija zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti, a ovaj projekt idealna je platforma za to – izjavio je dekan KIF-a Tomislav Krističević.

Nova sportska dvorana u Donjoj Stubici bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Izmjenjivali su se pozitivna energija, umor, smijeh i zadovoljstvo. Među vježbačima bio je i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, koji je ovom prilikom izjavio:

– Drago nam je što je upravo u Donjoj Stubici održan prvi trening na kojem je vježbalo čak 200 vježbača. Mi kao Grad potičemo različite vrste aktivnosti i sa zadovoljstvom mogu reći kako vrlo visok postotak naših građana to i prepoznaje.

Projekt se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

– Danas nije nimalo neuobičajeno da svoje slobodno vrijeme provodimo u sjedilačkim aktivnostima, ispred ekrana, u automobilu i slično. Potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se svi malo više pokrenuli i bili tjelesno aktivniji. Znamo koliko je redovita tjelesna aktivnost važna u očuvanju zdravlja te koliko pozitivno utječe na sprječavanje bolesti od kojih danas umire najviše ljudi u Hrvatskoj, a to su krvožilne bolesti i neke vrste raka. Slogan HLK je Aktivan+Odgovoran=Zdrav, koji u sebi krije još nešto osim aktivnosti, a iznimno je važno za zdravlje – naime, to je odgovornost – rekla je dr. Iva Pejnović Franelić iz Hrvatske liječničke komore.

Uz brojne vježbače svih generacija, svoje iskustvo podijelili su izaslanik Predsjednice RH, svjetski prvak u gimnastici Tin Srbić, prof. kineziologije Marin Dadić i nutricionistica Karmen Matković Melki. Vježbale su i voditeljica Renata Sopek te glumica Marija Borić.

– Počašćen sam pozivom da predstavljam Predsjednicu RH na ovom projektu. S vježbačima sam razgovarao o važnosti tjelesne aktivnosti koja nam osigurava kvalitetniji i duži život. Ja osobno treniram dva puta na dan, čak i do pet sati. Aktivnost kao izbor preporučam svima – rekao je osobni izaslanik Predsjednice, svjetski prvak u gimnastici Tin Srbić.

Tim Kineziološkog fakulteta savjetovao je vježbače i kako nastaviti s redovnim te kvalitetnim vježbanjem. Uz sam trening, kineziolozi Biotreninga, liječnici Hrvatske liječničke komore i nutricionisti Definicije hrane, savjetima su educirali te predstavili sveobuhvatan plan zdravog i aktivnog života.

Sve sudionike partneri projekta razveslili su prigodnim poklonima. Dobili su NIVEA poklon za njegu tijela, Mivela – vodu Vašeg srca, najbolji sportaš u gradu – Decathlon pripremio je iznenađenje najboljoj vježbačici. Merkur osiguranje na kraju treninga osvježio je sve zdravim Merkur smoothiem. Partner projekta je Falkensteiner hotel&spa Iadera.

Sljedeći na rasporedu je Mentalni trening u subotu, 3. ožujka, u 15 sati u osječkom hotelu Osijek, dok s kineziolozima vježbamo u subotu, 21. travnja u 11 sati u OŠ Dubovac u Karlovcu.

Sve informacije i prijave: www.aktivnahrvatska.hr.