Home Hrvatska Home Prosječna neto plaća za studeni porasla je za više od pet posto,...

Prosječna neto plaća za studeni porasla je za više od pet posto, sad iznosi 6190 kuna

5
0

Prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za studeni prošle godine iznosila je 6190 kuna, što je na mjesečnoj razini nominalno i realno više za 2,9 posto, dok je na godišnjoj razini realno porasla za 5,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je drugi podatak DZS-a, koji potvrđuje prve procjene objavljene prije desetak dana.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za studeni iznosila je 5484 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od toga iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za studeni isplaćena je u zračnom prijevozu, 10.712 kuna, dok su najnižu plaću, od 3776 kuna, dobili zaposleni u proizvodnji odjeće.

Prosječna mjesečna bruto plaća za lanjski jedanaesti mjesec iznosila je 8381 kunu, što je nominalno i realno 3,7 posto više nego mjesec dana prije i realno 3,8 posto više u odnosu na lanjski studeni.

Za razdoblje od siječnja do studenoga 2017. prosječna mjesečna bruto plaća iznosila je 8055 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2016. nominalno više za četiri, a realno za 2,9 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i kako je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za studeni iznosila 35,49 kuna, a bruto 48,05 kuna.

U studenom je prosječna neto satnica bila za 3,1 posto viša nego u listopadu, dok je na godišnjoj razini porasla za 6,7 posto.

Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila viša za 3,9 posto, a na godišnjoj razini za 5,4 posto, pokazuje nedavno objavljeno izvješće DZS-a.