“Slovenska strana nastavila je nažalost s jednostranim potezima. Prekršila je sporazum o izbjegavanju incidenata. Na to je PU istarska danas uputila prvih 11 kazni za pravne osobe i obrtnike u Sloveniji, sukladno kršenju Zakona o nadzoru državne granice. Mi ne želimo da se situacija razvija na ovakav način, međutim prisiljeni smo odgovoriti. U svakom slučaju, hrvatske institucije zaštitit će, ne samo državnu granicu, odnosno teritorij RH, nego i sve hrvatske ljude”, izjavio je za HTV ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

“Ovo su prve kazne, i nadam se da neće biti potrebno ići dalje, međutim, Hrvatska ima odgovor na svaki jednostrani potez Slovenije”, poručio je.

Bošnjaković: Kazne ribari neće platiti, a ni Vlada nema tu namjeru

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da će njegovo Ministarstvo hrvatskim ribarima koji dobijaju prekršajne naloge iz Slovenije osigurati pravnu pomoć te će se na njih uložiti žalbe kako oni ne bi postali pravomoćni pa ribari, ističe, kazne neće trebati platiti, a nema ih namjeru, dodaje, platiti niti hrvatska Vlada.

“Bitno je ribarima osigurati pravnu pomoć”, ističe Bošnjaković u pogledu kazni koje su iz Slovenije poslane hrvatskim ribarima zbog ribarenja u Savudrijskoj vali. Žalbe će biti uložene kako ti prekršajni nalozi ne bi postali pravomoćni, dodaje. Ističe da “niti Vlada nema namjeru to plaćati, niti će to ribari plaćati”.