Sad znate kako je nama već 30 godina, dobacio nam je mještanin Kamena, splitskog naselja koje je posljednjih desetljeća nicalo gotovo paralelno sa 60 metara visokim brdom smeća na odlagalištu Karepovac.

POGLEDAJTE VIDEO:

Smrad s Karepovca danas nije toliko intenzivan, ali Splićani kupuju maskice kao ludi. A kako je tek raditi… Reporter: Mario Matana

Posted by 24sata on 27. siječnja 2018

Nije to bilo zlurado, više rezignirano. Jer posljednjih dana pogotovo, zbog specifičnih vremenskih uvjeta i jakog vjetra, smrad s odlagališta otpada na kojem se obavlja sanacija proširio se Splitom. Tek najzapadniji kvartovi su pošteđeni, a smrad smeća ćuti se gotovo u svim kvartovima.

Provjerili smo u nekoliko splitskih ljekarni, prodaja medicinskih maskica je u svima naglo porasla, kao što je to bio slučaj prije nekoliko tjedana u Solinu, u kojemu je najgore kad puše i najslabije jugo.

Ruža vjetrova se okrenula, ovih dana puše bura koja nosi smrad s druge strane Karepovca na kojem izvođači rade ubrzanim tempom s posebnom opremom u doista nehumanim uvjetima. Jer sanaciji Karepovca nema alternative – splitski deponij otpada, kojim su se koristili svi gradovi i općine u blizini, ekološka je bomba u srcu grada. Početak radova u studenom jednoglasno je pozdravljen, odmah je rečeno da će “smrdljivi” dio radova trajati pet-šest mjeseci, a tri ugovorene faze sanacije Karepovca završit će za dvije i pol godine. Prvi dio sanacije uključuje kopanje i premještanje stotina tisuća kubika otpada na drugi kraj Karepovca kako bi se napravile betonske kazete za smještaj novog smeća.

Većini nije drago trpjeti ovakvo stanje. Na Pujankama uopće ne otvaraju prozore, na balkone ne izlaze. Najgore je, kažu mještani, ujutro. Neki su se gotovo i privikli pa ne osjećaju smrad Karepovca. Jedna žena nam priča kako se njezin četveronožni ljubimac uvaljao u lokvu pa je smrad danima vjetrila. Iz stana i psa. Ujutro su i prodavači cvijeća na splitskom groblju Lovrinac svi bili s maskicama preko usta. Smrad se širi i predvečer, oni koji nisu iz Splita mogu ga osjetiti u nekom od trgovačkih centara na istoku grada.

– Jutros sam umalo povratila. Moramo parkirati na udaljena mjesta. U prostorima koristimo mirise i parfeme – kaže nam zaposlenica. Iznerviran je bio i konobar u obližnjem kafiću.

– Tragedija je ovo, ujutro nitko ne želi sjesti na terasu. Što će biti kad zatopli?! – pita se.