Hrvatski sabor jednoglasno je u petak u prvom čitanju prihvatio izmjene i dopune  Zakona o službi u Oružanim snagama RH, čiji je cilj podizanje standarda i uvjeta života i rada hrvatskih vojnika, a većinom glasova prihvaćene su izmjene i dopune Zakona o obrani. 

Prijedloge navedenih zakona predstavio je u četvrtak u Hrvatskom saboru potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević.

Temeljni cilj Zakona o službi u Oružanim snagama RH je podizanje standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Izmjenama Zakona o službi OS RH predložene su promjene koje podrazumijevaju vraćanje plaćanja rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti te uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu.

Također, pripadnicima Oružanih snaga RH omogućit će se bolji profesionalni razvoj, kao i vraćanje dostojanstva vojnog poziva radi većeg interesa za pristup u Oružane snage te će pridonijeti povećanju sigurnosti i zaštite Republike Hrvatske i njezinih građana, kroz promicanje vojnog poziva i vrijednosti Domovinskog rata, ističu iz MORH-a.

Nove Izmjene i dopune Zakona o obrani obuhvaćaju nekoliko područja: jasnije utvrđivanje prava i obveza pričuvnog sastava, mogućnost pokretanja dodatnih sadržaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja za potrebe obrane i nacionalne sigurnosti, unaprjeđivanje obrazovanja i znanstvene djelatnosti za potrebe obrane, uporabu i korištenje OS RH i dr., dodaje se u priopćenju.