Jedna od ekspedicija koje su obilježile širenje Britanskog carstva u 19. stoljeću svakako je bila i poznata Franklinova izgubljena ekspedicija na Sjever. Kapetan Sir John Franklin uputio se na istraživanje Arktika iz Engleske 1845. s dva broda, HMS Erebusom te HMS Terrorom.

Iskusan kapetan i istraživač, Franklin je već tri puta ranije bio na takvim istraživanjima, ali ovo je bio prvi put da putuje kao kapetan. Cilj misije bio je da se pronađe tzv. Sjeverozapadni prolaz, koji bi olakšao put oko Sjeverne Amerike. No pothvat se susreo s katastrofom.

Foto: Twitter/Screenshot

Poslije par ranih smrtnih slučajeva, brodovi su se našli okovani ledom u Viktorijinom prolazu blizu otoka kralja Williama. Cjelokupna ekspedicija, sa svih 129 ljudi, bila je izgubljena.

No to je službena priča, onu koju su prepričali britanski mornari koji su kasnije tuda plovili. Inuitski narod, Eskimi, koji su tamo živjeli, svjedočili su pravim događajima i užasu koji se odvio. Tu priču ćemo napokon i vidjeti.

Serija koja dolazi snimala se prema odličnom romanu autora Dana Simmonsa, iz 2007. godine. Knjiga ima nelinearnu strukturu te se dugo smatralo kako se ne može pretvoriti u seriju, ali izgleda da je napokon došlo vrijeme kada je i to moguće.

U glavnim ulogama vidjet ćemo Jareda Harrisa kao Francisa Croziera i Ciarána Hindsa u ulozi kapetana Johna Franklina. Tobias Menzies preuzeo je ulogu Jamesa Fitzjamesa, dok je Paul Ready uzeo onu doktora Henryja Goodsira. Grenlanđanka Nive Nielsen pojavit će se u ulozi misteriozne Lady Silence.

Foto: Twitter/Screenshot

Seriju snima kuća AMC, od koje smo dobili izvrsne serije ‘Živi mrtvaci’ te ‘Na putu prema dolje’ (‘Breaking Bad’, op. a.). Stoga očekujemo izvrsnu produkciju i u ovom slučaju.

‘The Terror’ postaje dostupan krajem ožujka.

Tema: FILM