Na Županijskom sudu u Puli je u petak održano pripremno ročište protiv optužene Chiare Pašić i maloljetnice. Optužene su dovedene pred sutkinju Marčetu Ferić iz pulskog zatvora u kojem su pritvorene od svibnja prošle godine. 

Maloljetnicu, koja je bila štićenica Doma za odgoj djece i mladeži u Puli na sudu će braniti odvjetnik Pavle Peršić, a Chiaru Pašić odvjetnik Davor Štorga.

S obzirom da je jedna od optuženih maloljetnica, rasprava zakazana za petak 19. siječnja odvijat će se iza zatvorenih vrata, a upitno je hoće li i presuda biti javna, javlja Glas Istre. 

Zločin koji je potresao Hrvatsku 

Podsjetimo, nakon što se uvjerila da je mrtav, uz pomoć maloljetnice, Chiara Pašić umotala je Denisa u dekicu. Njegovo tijelo stavile su na dječja kolica i odvezle ga do obale u uvali Mandrač. Budući da je bio mrak, maloljetnica im je put osvjetljavala mobitelom. Chiara i pomagačica ušle su u more s dječakovim tijelom te ga ostavile nekoliko metara od obale. Na povratku su se riješile kolica i dekice, koju su odbacile unutar napuštene vojarne.

Foto: privatni album

Chiara Pašić, u namjeri da oteža  istragu, pola sata poslije ponoći  došla je u policijsku postaju i lažno prijavila nestanak mališana.

– Bio je obučen u plavu majicu kratkih bijelih rukava s motivima dječjih autića. Nosio je donji dio plave trenirke, a na nogama je imao plave cipelice – objašnjavala je Chiara policajcima kako da joj prepoznaju sina. Mirnim glasom, lažući im u lice, pričala je kako je nešto iza 18 sati sina odvela u park kraj kuće kako bi se igrao sa djecom.

Lagala policajcima kako bi omela istragu 

Ostavila ga je tamo i, tvrdila je, gledala kako se igra s prozora stana na drugom katu u pulskom Akvilejskom prilazu. Sat kasnije, pričala je policajcima Chiara, sina više nije vidjela kroz prozor, te je otišla u park potražiti ga. Međutim, iskusnim istražiteljima nije promakla činjenica da je nestanak sina prijavila gotovo šest sati kasnije.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime

Pravdala je to činjenicom da ga je bjesomučno sama tražila po cijeloj Puli. Iako je policija već pri Chiarinoj prijavi posumnjala u istinitost prijave, postupili su žurno i profesionalno i odmah organizirala opsežnu potragu za dječakom. Raspisali su i tjeralicu za njim diljem Hrvatske, pretraživali svaki kut, pa čak i kontejnere blizu kuće, ne bi li pronašli neki trag.

Šokantan obrat i za istražitelje uslijedio je u srijedu u 9 sati ujutro, kad se Chiara slomila i policajce odvela do plićaka u bivšoj vojarni Katarina na prilazu Puli, gdje je ležalo beživotno tijelo mrtvog joj sina. Na tijelu dječaka, kazuju naši izvori, bile su vidljive ozljede i tragovi davljenja te gušenja. Da je dječak bio mrtav još u trenutku kad je njegova majka prilično staloženo davala izjavu policiji, konstatirao je pri preliminarnom pregledu tijela iskusni patolog pulske bolnice Ilija Kučinar.

Maloljetnica otprije poznata policiji 

Uhićena 14-godišnjakinja je već dobrano poznata pulskoj policiji. Navodno je više puta bježala iz popravnog doma, posljednji put u bijegu je bila desetak dana, a nedavno je čak lažno prijavila da je silovana. Ipak, zbog svoje dobi ostala je na slobodi. S Chiarom je našla zajednički jezik, pa joj je katkad čuvala sinčića dok je ona bila u provodu.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime

“Chiara se nije brinula za sina” 

Što se tiče Chiare Pašić, o njoj nitko nema lijepih riječi. Užasnuti susjedi koji je poznaju kažu kako nije previše marila za dijete te kako se oduvijek samo provodila. Voljela je slobodu i mijenjati muškarce, pa je još kao srednjoškolka majci donijela dijete. Trogodišnjeg Denisa dobila je s izvjesnim Rešidom Pašićem iz okolice Velike Kladuše. Zbog neslaganja s njim nedavno se doselila u Pulu u stan svojeg pokojnog djeda. Kroz njen stan, pričaju susjedi, često su prolazili nepoznati muškarci, a nebriga o sinu, koji bi često ostajao sam. i njegov plač bio je samo znak majčine bešćutnosti.

“Dijete joj je smetalo” 

Chiarini roditelji, koji žive u Puli, s njom i njezinim karakterom odavno su imali problema. Tako je u srpnju prije 14 godina Chiara otišla u crkvu i nije se vratila kući. Brižnom ocu nije preostalo drugo nego u potrazi za njom potražiti pomoć pulske policije. Međutim, svoj karakter Chiara nije mijenjala, pa je sredinom 2011. godine njezina majka opet zatražila pomoć policije jer joj je kćer netragom nestala. Javila se iz Velike Kladuše. Oni koji je poznaju tvrde da se Chiara prije nekoliko godina udala za jednog Velikokladušanina, međutim, čim je on napustio kuću zbog posla, ona se brže-bolje preudala za drugog muškarca iz susjedstva.

Njezini poznanici smatraju da joj je “dijete smetalo” te ga se oduvijek “željela riješiti” kako bi mogla živjeti po svom, provoditi se i izlaziti.