Budite iskreni, jeste li se prošle godine doista pažljivo brinuli za svoje kućne biljke ili vam se redovito događalo da zbog natrpanog rasporeda, užurbanosti i kaosa svakodnevice zaboravite na svoje tihe zelene sustanare? Okrenite novi list i pobrinite se da vam 2018. godina bude prepuna raskošnog zelenila prateći ovih nekoliko praktičnih savjeta!

Foto: Plant Style

Foto: Plant Style

Foto: Elissa Crowe

Provjerite razinu vlažnosti vaše biljke

S obzirom na to da je vani smanjena razina vlage, a u ovim zimskim mjesecima sigurno koristite grijanje, velike su šanse da je zrak u vašem domu puno suši od onog na što su vaše biljke navikle. To znači da će se zemlja u koju su posađene brže isušiti pa svaki put provjerite u kojem je stanju prije nego zalijete svoje biljke. S obzirom na promjenu uvjeta, najvjerojatnije ćete morati prilagoditi svoj raspored zalijevanja.

Foto: Brittany Purlee

Foto: Plant Style

Foto: Instagram @studioplants

Također imajte na umu da neke biljke treba dodatno špricati vodom, što posebno vrijedi za tropske biljke (kao što je božićna zvijezda). Osim špricanja, možete napuniti dublji tanjurić vodom i kamenčićima te na njega staviti biljke kojima godi vlaga jer će voda postepeno isparavati i tako vlažiti zrak oko biljke. Grupiranje biljaka skupa također pomaže održavati potrebnu razinu vlage.

Foto: Lauren Kolyn

Foto: mybackyardgardening.com

Foto: Plant Style

Uklonite mrtvo lišće

Prirodno je da pojedini listovi vaše biljke odumiru, a ključno je da ih redovito uklanjate s vaše biljke jer će tako izgledati zdravije i doista biti zdravije! Tom jednostavnom praksom pomoći ćete biljkama da prestanu trošiti energiju na svoje već obamrle dijelove. Uklonite otpalo lišće i iz tegli, a ne samo s biljke.

Foto: Hayley Kessner

Foto: Plant Style

Foto: Plant Style

Čistite listove vaših biljaka

Na biljkama s krupnim listovima često se zna nakupiti puno prašine što ne izgleda lijepo i nije zdravo za biljku. Pomoću krpe od mikrofibre koja može biti i malo vlažna nježno prebrišite lišće svoje biljke kako bi izgledala ljepše i lakše disala.

Foto: Marisa Vitale

Foto: naturalmavens.com

Foto: Pinterest

Provjerite jesu li vaše biljke na propuhu

Brojne biljke osjetljive su na promjenu u okolini u kojoj se nalaze, a s dolaskom zime i hladnijeg vremena događa se da postaju izložene hladnom propuhu koji uzrokuje otvaranja vrata ili prozora, odnosno naletima toplog zraka ako su u blizini grijanja. Provjerite da vaše biljke nisu na mjestu s promjenjivom temperaturom i smjestite ih u kutke u kojima će imati povoljnije uvjete.

Izvor: Apartment Therapy