“Split treba biti prepoznat kao grad solidarnosti koji skrbi o svojim socijalno ugroženim sugrađanima, koji subvencionira njihove troškove stanovanja, koji umirovljenicima omogućava dostojanstven život, a terminalnim malignim bolesnicima dostupnu primjerenu palijativnu skrb,” poručio je Markić u pisanoj izjavi. Pritom je podsjetio kako Splićani “prednjače u odzivu na mnoge humanitarne akcije”.  Po Markićevim riječima, solidarnost se očituje u stalnoj skrbi za najugroženije, a nada se će sljedeće godine svi zajedno mnogo više učiniti na tom području.

“Zabrinjavajući je podatak da je trećina stanovnika u Hrvatskoj u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti pa je važno pomagati i donositi socijalne mjere s ciljem veće društvene pravednosti, a posebnu pažnju društva zaslužuju umirovljenici i starije osobe”, istaknuo je Markić.

Kako je rekao, prosječna hrvatska mirovina je samo 38,5 posto prosječne plaće, što je svrstava na začelje u Europskoj uniji.

“Stoga su vijećnici SDP-a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća zatražili vraćanje 100 kuna pomoći umirovljenicima kojima je ona ukinuta izmjenom odluke o socijalnoj skrbi u rujnu 2017., ali, nažalost, prijedlog nije prihvaćen. Osim toga, traženo je i pokretanje aktivnosti uspostavljanja ‘dnevnih boravaka’ za stare i nemoćne, što je najbolja prevencija smještaja u domove”, zaključio je Markić.