Atomski s lijeva – ukratko bi se mogao nazvati koloplet zbivanja oko SDP-a i njegova predsjednika Davora Bernardića.

Najnoviji udarac stigao mu je od Tihomira Jakovine, neproslavljenog bivšeg ministra poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića, a sad i bivšeg člana SDP-a. On je poslao prilično oštro pismo stranačkim tijelima s pojašnjenjem.

Jakovina piše da podnosi na ostavku na sve funkcije u brodsko-posavskom SDP-u, gdje je bio predsjednik. Glavni razlog izlaska iz SDP-a je njegovo neslaganje s politikom Davora Bernardića.

– Prepustio sam samozvanoj ‘pobjedničkoj Berinoj ekipi’ da se na valu promjena u SDP-u konsolidira, resetira i što kvalitetnije pripremi za izbore. Rezultat koji je na izborima u svibnju 2017. postignut u Slavonskom Brodu je katastrofalan i velika sramota za SDP – napisao je Jakovina.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Zamjera mu nepodnošenje analize nakon izbornih krahova.

– To je vjerojatno logično i tebi, Davore, jer takvu analizu za izborni debakl u Zagrebu, koji si ti vodio zadnjih osam godina, nismo čuli. Umjesto toga, kreće unutarstranačka borba i obračun protiv neistomišljenika, a način na koji se određuje jesi li u ekipi ili nisi još ni danas mi nije sasvim jasan – navodi Tihomir Jakovina i dodaje ono što svi vide i znaju:

“Ukratko, stranka se pretvorila u front gdje dominiraju gruba podmetanja i spletkarenja koja su samo nastavak stvaranja jedne nezdrave i negativne atmosfere u stranci. Vrhunac ostavka predsjednika GO Slavonskog Broda Lujića neposredno prije stranačkih izbora i postavljanje Rajka Ostojića za povjerenika brodskog SDP-a”.

Jakovina Bernardića podsjeća i na to kako je Željko Sabo nakon odslužene zatvorske kazne za političku korupciju postao predsjednik GO Vukovara.

Bernardiću poručuje: “Ono što osobito iznenađuje, s obzirom na tvoj dugogodišnji staž u Saboru, je količina gluposti koju tamo izgovoriš, kao i sugovornici koje odabireš”.

Crvenio se, navodi, kad je Bernardić replicirao Culeju u Saboru riječima: “…niste Vi i drugi branitelji krvavih gaća hodali po Velebitu da bi oni pljačkali Hrvatsku”.

Jakovina stranci i predsjedniku ostavlja preplaćenu članarinu.

“Trebat će vam za izbore u Zagrebu, ti su ipak najskuplji.”

Bernardićev SDP nije ni sjena Milanovićevog. Dobri dečko za kojeg svi govore da je pošten ne snalazi se politički. Tako je nedavno prešutio odakle mu 263.845 kuna za školarinu na privatnoj zagrebačkoj poslovnoj školi. Mada se pojadao da je riječ o cjeloživotnom učenju te da su i drugi dobivali stipendije, s ovom će se stipendijom možda baviti i Povjerenstvo za sukob interesa. Sukobi interesa svakako dolaze na naplatu. Rasipa se članstvo. Stranku je napustio i zagrebački SDP-ovac Jurica Meić, koji je u SDP-u proveo 20 godina. I mnoštvo članova na terenu. Budućnost SDP-a nije blistava. Ali jest HDZ-a s ovakvim SDP-om.   

Lutalica koji ne nalazi svoj put

Bernardić se ne snalazi ni u Saboru ni na terenu. Luta. Rezultat je da SDP ima sve manje potpore. Osipaju mu se i članovi i birači.