Važna je simbolika kaleža. Od Višeslavove krstionice do danas izvire Hrvatska crkva i širi se svim područjima naše domovine. Stoga smo u naš kalež ugradili naše crkvice i tučepske svece koje su naši preci častili i crkve im gradili, kaže fra Nediljko Šabić.

Ovaj župnik iz Tučepa srdačno nas je primio u župnom uredu te nam pokazao kalež vrijedan 10.000 eura. Novi kalež napravljen je za obljetnicu 350 godina tučepske Župe sv. Ante, a radio ga je akademski kipar Hrvoje Ljubić u Zagrebu, koji je radio i sarkofag blaženog Alojzija Stepinca te kalež darovan papi Ivanu Pavlu II. prilikom posjeta Hrvatskoj.

Kalež je napravljen u kombinaciji zlata i srebra, u obliku Višeslavove krstionice, a na šest strana su simbol križa, svetog Ante, svetog Jure, svete Kate, svetog Roka i Majke Božje. U dnu su ugravirane sve tučepske crkve, a od zlata je napravljena i posuda s koje će se vjernicima dijeliti hostije. Prilozi za izradu kaleža bili su dobrovoljni, a novac je skupljen za samo dva tjedna.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ukupno je 59 Tučepljana dalo novac za nabavku prekrasnog kaleža, od onih imućnijih do 16-godišnjaka koji je iz svojega fonda, a zaradio ga je ove sezone radeći u hotelu Alga, izdvojio 100 eura. Ima i onih koji smatraju da se moglo proći jeftinije.

– Gdje god ima svjetla, ima i tame. Ali moj Bože, uvijek ima drugačijeg razmišljanja, svi smo različiti, svi se mi ugrađujemo u veliki mozaik – ne zamjera fra Nediljko štedljivima.

Ponosan je i što u Tučepima tijekom njegova župnikovanja ima sve manje djece koja ne pohađaju vjeronauk. Napominje kako najviše problema ima s provalama. Zbog toga je dao sagraditi nova vrata župnog ureda, kao i ogradu uz njih, a rešetke je postavio i na maleni prozorčić kroz koji su lopovi pokušali doći do crkvenih bogatstava.

Među Tučepljanima koji su financirali izradu kaleža je i Andrija Augustin Varvodić. Iako većinu vremena radi u Njemačkoj, među prvima se odazvao pozivu i donirao 1500 eura.

– Nema tu ništa čudno, kao obitelj pomažemo Crkvu i župnike kad god treba. Pogotovo fra Nediljku, koji puno daje za humanitarne svrhe, poziva s oltara na razne dobrotvorne akcije, organizirao je ljetovanje djece iz Slavonije u vrijeme poplave… Doista zaslužuje poštovanje. Tko je davao, taj će i dalje davati, tko je pio, taj će i dalje piti – rekao je Varvodić.

Kad su doznali kako je Varvodić dao novac za nabavku kaleža, istim iznosom parirala je i općina. Pokušali smo doznati jesu li novac dali iz vlastitog novčanika ili iz općinskog proračuna. Nažalost, načelnik je bio na službenom putu, dok njegova zamjenika nije bilo u općini.     

Tema: 100% prirodno