Kako doznajemo, rashladne komore zavoda prekrcane su, neki transfuzijski centri odavno im ne šalju plazmu, nego je uništavaju, a Vladino povjerenstvo, koje je najavilo da će uskoro odlučiti što s Imunološkim, šuti i ne daje rješenja.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Prvi smo objavili kako je Zavod zadnjih godinu i pol dva puta dobio dozvolu za izvoz plazme švicarskoj tvrtki Octapharma. Imunološki je plazmu dobivao od transfuzijskih centara već i za 200-tinjak kuna po litri, dok smo Octapharmi litru prodavali i za 300 kuna.

Doznajemo i kako se oko najnovijeg izvoza još nisu usuglasili pod kojim će uvjetima dati plazmu. Opet se radi o Octapharmi koja uporno i legitimno traži da Imunološki potpiše ugovor na nekoliko godina. To bi značilo da ta tvrtka na to razdoblje dobiva ekskluzivno pravo kupnje naše krvne plazme iz koje bi radila lijekove za naše tržište. Do 2013. te lijekove je radio sam Imunološki i vraćao ih domaćem zdravstvu.

U Zavodu postoji veliki otpor da se takav ugovor potpiše na nekoliko godina. Upozoravaju da “kad plazma jednom ode van, više je nikad nećemo vratiti”.

Na pitanje priprema li se novi izvoz krvne plazme, kad, kome i pod kojim uvjetima, u Ministarstvu zdravstva uputili su nas na Vladino Povjerenstvo za Imunološki zavod.