Home viral

Ipak će deportirati izbjeglicu zbog kojeg tuže premijera

Postupak deportacije sirijskog izbjeglice Ahmada Šamija iz Slovenije u Hrvatsku će se nastaviti, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Kako je nakon sjednice vlade izjavila glavna tajnica vlade Lilijana Kozlovič, postupak deportacije Šamija ni u jednom trenutku zapravo nije bio zaustavljen, a na vladi nije došlo do suglasnosti o tome da se Šamiju dopusti produženi privremeni boravak, što je pod pritiskom civilnih udruga i nekih političkih stranaka sugerirao premijer Miro Cerar, riječima da treba poštovati odluke sudova, ali uvažiti i humanitarni aspekt tog slučaja.

Deportacija Šamija trebala bi se izvršiti u roku najviše pet mjeseci u dogovorenoj  koordinaciji s hrvatskim tijelima, a mediji navode da na izručenje u Hrvatsku čekaju još tri ilegalna migranta kojima je u Sloveniji uskraćen azil.

Najveća  slovenska oporbena stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša u srijedu je zbog “slučaja Šami” u parlamentarnu proceduru uvrstila glasovanje o ustavnoj tužbi protiv premijera, što je Cerar komentirao kao “politikantski manevar” oporbe kako bi se otežalo djelovanje vlade u zadnjem dijelu njena mandata, pred parlamentarne izbore predviđene za sredinu iduće godine.

Janšina stranka tvrdi da se je Cerar svojim izjavama o tom slučaju suprotstavio konačnim sudskim odlukama da pravo na traženje azila u Sloveniji imaju samo oni migranti koji u Sloveniju dođu kao u prvu destinaciju u Europskoj uniji.