Home Hrvatska Home Generacija Next: Platforma za projekte koji pripremaju Hrvatsku za novi val tehnoloških...

Generacija Next: Platforma za projekte koji pripremaju Hrvatsku za novi val tehnoloških promjena

38
0

Hrvatski Telekom predstavio je danas novu komunikacijsku platformu Generacija Next koja objedinjuje sve HT-ove projekte koji služe pripremi Hrvatske za novi val tehnoloških promjena.
U sklopu Generacije Next predstavljeni su i pobjednici donacijskog natječaja Hrvatskog Telekoma, kojim kompanija nagrađuje i podržava najbolje STEM projekte u Hrvatskoj. Ukupan iznos donacije u vrijednosti od 700.000 kuna podijeljen je u tri kategorije – Edukacija mladih, Edukacija učitelja, te Inovacije.
– Dolazi novi val tehnoloških promjena. Generacija Next ulaže u ljude koji su spremni iskoristiti prilike koje novo vrijeme donosi. To znači da uključujemo mlade u STEM projekte koji mijenjaju društvo te pomažu njihovom razvoju i budućim karijerama.

Podržanim projektima u sklopu donacijskog natječaja i ove ćemo godine povećati broj učenika i studenata educiranih za korištenje suvremenih tehnologija, no ove godine usmjerili smo se i na edukaciju mentora kako bi se znanje dalje prenosilo – pojasnio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a. Naime, nagrađenim projektima HT će pomoći educirati više od 1500 učenika i 100 mentora diljem zemlje.
Dobitnik u kategoriji Edukacija mladih je projekt pod nazivom „HT Campus“ Astronomskog društva Višnjan. „HT Campus“ nastavak je prošlogodišnjeg projekta Astronomskog društva Višnjan kojim će se obnoviti Laboratorij za robotiku i napredne tehnologije (LRNT) gdje će se moći izvoditi vježbe i projekti u području tehničke kulture, robotike, senzorike, automatizacije, elektronike i fizike.
– Jedan od noviteta na koje smo jako ponosni je što će se nakon niza godina edukacijski proces odvijati kroz cijelu godinu, a ne samo u ljetnim mjesecima. Ove godine u planu nam je u projekt uključiti ukupno 725 učenika i pokazati im da postoji jedan svijet u kojem postoji drugi način komunikacije, u kojem se znanje, rad, sposobnosti, inventivnost posebno cijene – rekao je na predstavljanju Korado Korlević, osnivač Astronomskog društva Višnjan.
U kategoriji Edukacija učitelja/profesora dobitnik je Institutu za razvoj i inovativnost mladih za projekt ”Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama”. Pokretač projekta je udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih. Kroz IoT projekt educirat će se 100 učitelja i mentora za rad s IoT tehnologijama, koji će stečena znanja prenijeti na 800 djece diljem Hrvatske.
– Drago mi je da je HT drugu godinu za redom prepoznao važnost našeg projekta. Uz njihovu financijsku potporu, kao i kroz potporu HT-ovih edukatora, moći ćemo ‘Napredne IoT u hrvatskim školama’ dignuti na novu razinu. IoT je najbrže rastuća internet tehnologija današnjice, a njezinim uvođenjem u školstvo omogućavamo učiteljima i učenicima da prate svjetske trendove u korištenju edukacijskih i industrijskih tehnologija – istaknula je Rujana Bakić, suosnivačica i glavna tajnica Instituta za razvoj i inovativnost mladih.
U kategoriji Inovacije najboljim je proglašen projekt Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu “Prva hrvatska punionica vodika”. Projekt se zasniva na ekološkom rješenju korištenja Sunčeve energije za proizvodnju alternativnog goriva, odnosno vodika za čišći transport, čime će se smanjiti zagađenje zraka i unaprijediti kvaliteta života u gradovima.
– Jako sam sretna što se Fakultet strojarstva i brodogradnje našao u ovom priznatom društvu stručnjaka koji potiču razvoj STEM-a u Hrvatskoj. Zahvaljujući HT-ovoj donaciji, Hrvatska će postati bogatija za vlastiti inovativni sustav koji povezuje proizvodnju, pohranu i distribuciju vodika. Ovakve tehnologije spadaju u 7 ključnih tehnologija 21. stoljeća te je iznimno važno da se na vrijeme razvijaju, ali i prihvate i uvrste u energetsku strategiju RH – kazala je Ankica Kovač, voditeljica projekta „Prva hrvatska punionica vodika“.