Home

Oni su čuvari granice: Kad nas ugledaju, odmah svi odustanu!

Stanje sigurnosti na granici sa Srbijom je dobro. S obzirom na našu sposobnost i tehniku koju imamo, migranti odustanu kad nas vide, kaže Dubravko Pandurić, načelnik Postaje granične policije Beli Manastir.

Republika Hrvatska kao članica Europske unije dužna je štititi i nadzirati vanjsku granicu EU. Da se granica štiti i nadzire u skladu s najvišim standardima uvjerili smo se kad smo posjetili granični prijelaz Batina, zatim aerodrom Klisa u Osijeku i granični prijelaz Bajakovo. Policajci su nam pokazali da su spremni na sve, od ilegalnog prelaska granice pa do šverca u autima i slično.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

– Granica sa Srbijom nije ugrožena od migranata. Ima sporadičnih slučajeva, no s obzirom na našu sposobnost, pa i tehniku koju posjedujemo, te slučajeve brzo riješimo. Migranti pokušavaju s nekakvim čamcima prijeći Dunav, a većina odustane kad vide koliko smo nazočni – kaže Dubravko Pandurić, načelnik Postaje granične policije Beli Manastir. Dodao je da 50 kilometara granice sa Srbijom na Dunavu nadziru plovila. Ona su opremljena radarima, a policajci imaju termovizijske kamere te su naoružani dugim i kratkim oružjem. Osim na rijeci, granica sa Srbijom nadzire se i iz zraka. Tu je glavni helikopter specijalne policije AgustaWestland AW139.

Letimo preventivno, ali i prema potrebi. Možemo reći da iz helikoptera pronađemo iglu u plastu sijena, rekao je Joško Balić, zamjenik šefa pilota zrakoplovne jedinice specijalne policije MUP-a.

U Zračnoj luci Osijek u Klisi smješten je helikopter AW139 koji pomaže policajcima iz zraka otkriti ilegalne migrante ili vozila koja su tražena. Pokrivaju granicu Vukovarsko-srijemske te po potrebi Osječko-baranjske županije.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Najmoderniji helikopteri

S flir kamerom koja se nalazi ispod nosa helikoptera mogu locirati ljude do udaljenosti 20 kilometara.

– Možemo locirati ljude da nas i ne primijete. Čim ih lociramo na kameri, zemaljskim snagama šaljemo točnu lokaciju. Nadgledamo ilegalce dok god se oni ne pronađu – rekao je Darko Debar, flir operater i član posade helikoptera. Inače, hrvatska policija ima dva helikoptera AW139. Spadaju među najmodernije i najbolje oprem­ljene helikoptere u svijetu. Svaki od dva helikoptera vrijedan je 15,7 milijuna eura, a kupljeni su sredstvima koja je Europska komisija osigurala Hrvatskoj za primjenu Schengenskog graničnog režima. U Hrvatsku su stigli 2016. godine.

Otkrili stotinu migranata

Na graničnom prijelazu Bajakovo policajci imaju pune ruke posla. Pregledavaju kamione koji dolaze iz Srbije i paze da ilegalci ne pređu granicu kroz guste šume. Luka Domačinović, načelnik Granične policijske postaje Bajakovo, rekao je da su unatrag godinu dana otkrili stotinu migranata. Kad ih otkriju, vraćaju ih u Srbiju.

– S uređajem koji detektira otkucaj srca pregledavamo tovarne prostore kamiona. Dovoljan je miš u prikolici da se uređaj aktivira. Također se koristi i rendgen od Carine kojim se pregleda unutrašnjost. Na sve smo spremni – ponosno govori načelnik Granične postaje Domačinović.