Sin ubijene malteške novinarke Daphne Caruane Galizije kritizirao je u utorak maltešku vladu jer je dopustila bujanje “kulture nekažnjivosti”, dan nakon što je njegova majka poginula u eksploziji bombe podmetnute u njezin automobil nedaleko od njezinoga doma.

Caruana Galizija (53) bila je blogerica, kolumnistica i žestoka kritičarka malteške vlade.

– Moja majka ubijena je jer je stala između vladavine prava i onih koji su je željeli prekršiti, poput mnogih snažnih novinara – napisao je njezin sin Matthew na Facebooku.

Njezino izvješćivanje o Panamskim dokumentima, aferi o poreznim oazama u koju su bila upletena dvojica malteških ministara, izazvalo je prijevremene izbore u lipnju prošle godine.

– Nikada neću zaboraviti taj prizor, trčao sam oko tog pakla, pokušavajući smisliti kako da otvorim vrata, a automobil je i dalje trubio – rekao je Matthew.

– Pogledao sam dolje i dijelovi njezina tijela bili su posvuda oko mene. To nije bilo obično ubojstvo. Mi smo ljudi u ratu protiv države i organiziranog kriminala, koje se više ne može razlučiti.

EU osuđuje ubojstvo

Matti Maasikas, zamjenik estonskog ministra za europske poslove, čija zemlja predsjeda EU-om, ocijenio je kako je to ubojstvo “neprihvatljiv napad na slobodu govora i demokracije.”

– Počinitelji moraju biti privedeni pravdi – rekao je.

Europska komisija također je osudila ubojstvo malteške novinarke.

– Užasnuti smo činjenicom da je dobro poznata i poštovana novinarka Daphne Caruana Galizia izgubila život u očito ciljanom napadu – izjavio je glasnogovornik Komisije Margiritis Schinas.

– Pravo novinara da istražuju, postavljaju neugodna pitanja i učinkovito izvještavaju nalazi se u samom srcu naših vrijednosti i mora uvijek biti zajamčeno – naglasio je.

Dodao je kako Komisija očekuje da taj slučaj dobije pravosudni epilog.

– Nadamo se da će pravda biti zadovoljena iako to neće biti dovoljno da se ispravi ovo zlo.

Međunarodna federacija novinara i Europska federacija novinara zatražile su u utorak da se provede detaljna istraga o ovome ubojstvu.