Home

Voće je duplo skuplje nego lani: Prijeti nam nestašica jabuka!

Drugu godinu zaredom katastrofalno je stanje u hrvatskom voćarstvu. Lani je mraz uništio voćnjake sjeverozapadne Hrvatske sve do Slavonskog Broda, a to se ponovilo i ove godine. Pošteđeno je bilo tek nešto voćnjaka u Međimurju i kraj Virovitice te polovica uroda u Baranji i Slavoniji, objašnjava voćar i uzgajivač jabuka Frane Ivković. 

Da bi se zadovoljile potrebe Hrvata za jabukama, trebali bismo imati 200.000 tona, a ove godine imamo 45.000 tona. Prosječni godišnji urod je 120.000 tona, a ostalo uvozimo. Manji urod neminovno dovodi do viših cijena, koje su trenutačno dvostruko više nego lani u isto vrijeme. Jabuke su otkupljivali prošle godine po cijeni između 1,25 i 1,70 kuna bez PDV-a, a ove godine je 3,20 kuna. 

– Sad je cijena jabuka prve klase u trgovačkim centrima 9 i 10 kuna, a lani u isto vrijeme bile su upola jeftinije. Ako je jabuka u vrijeme berbe tako skupa, znam da će oko Božića biti 15 kuna, a neke sorte i po 17 kuna – upozorava Ivković. Jabuka je od voća najvažnija, najzdravija je i najviše se traži. 

I mandarina je ove godine premalo. Ima ih 25.000 tona, a uobičajeno ih je između 80.000 i 100.000 tona. Zbog toga je i mandarini visoka otkupna cijena, lani je bila dvije kune, a ove godine početkom sezone bila je i sedam kuna, a i prodaja je počela kasnije. 

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, Hrvoje Gregurić, nadovezuje se na priču voćara. 

– Manje je povrća, pa su otkupne cijene i dvostruko više nego proljetos, poput cijene salate. Glavicu sam prodavao po 1,60 kuna, a sad je tri kune. Trgovački lanci i onda su je prodavali, a i sad je prodaju po pet kuna. Na moju otkupnu cijenu dodaju PDV i maržu, pa je povrće i sto posto skuplje od cijene po kojoj sam im ga prodao. Kad trgovački centri imaju puno robe, ucjenjuju proizvođače da spuste cijene – objašnjava Gregurić. Suša je bila gotovo 70 dana i oni koji su navodnjavali, a imali su sreće da ih nije pogodila tuča, sad imaju povrća. 

Njihove priče potvrđuje i letimičan pogled na tržnice u većim hrvatskim gradovima. Prošlog tjedna nije bilo kelja i skupo se plaćao, a sad ga ima puno. Povrće će, predviđaju trgovci, pojeftiniti jer je počelo stizati iz Dalmacije i Istre. U Dalmaciji su sadili mjesec dana kasnije nego mi na kontinentu i kupusnjača će imati cijele zime – priča prodavač sa slavonskobrodske tržnice. Slično zbori i Josip Božanić, koji dodaje da je dobro što je prekupaca sve manje, pa voće i povrće sa slavonskih njiva i iz voćnjaka dolazi u prvi plan.
Na varaždinskoj tržnici velik je broj proizvoda za čak nekoliko kuna skuplji nego lani. Tako je kilogram domaćih jabuka između 7 i 8 kuna. Lani su kupci za istu količinu morali izdvojiti 4-5 kuna.

Kilogram domaćih krušaka je 10 kuna, a lani se ista količina mogla dobiti za 6-7 kuna. I za papriku se mora dati više nego prijašnjih godina. Lani je kilogram stajao 4-5 kuna, a sad je prodaju za 9-10 kuna. 

– Suša je jako utjecala na ponudu, no to kupce ne zanima. Ipak, činjenica je da je većina voća i povrća i dvostruko skuplja nego prijašnjih godina u ovo doba – govori prodavačica s varaždinske tržnice. 

Cijene u trgovačkim centrima ipak su nešto niže nego na tržnicama, no više ima hrane iz uvoza. Međutim, češće su akcije, pogotovo pred kraj radnog vremena, kad mnogi trgovci spuštaju cijene svježeg voća i povrća i za 30 posto.

Lješnjaci su četiri puta skuplji od kilograma mesa

Kila lješnjaka i oraha na tržnici u Sl. Brodu je od 80 do 100 kuna. Na orasima je štetu napravio mraz, a nema ni dovoljno proizvodnje. Na varaždinskoj tržnici kila domaćih oraha prodaje se za 70-80 kn, ovisno o kvaliteti. Lani je bila ista, čak i malo viša cijena jer je bio loš urod. Domaće lješnjake prodaju po 100 kn i u Karlovcu. Ista je cijena bila i lani.