Home Sport

U godinu dana igrali su na svim Mundijalima jedini na svijetu…

Samo je jedna reprezentacija sudjelovala na pet Svjetskih nogometnih prvenstava u razmaku od 365 dana. Svi ćemo instantno ispaliti da je netko iz elitne grupe u kojoj su Brazil, Njemačka ili Argentina i odmah ćemo – promašiti odgovor!

Riječ je o Iranu. Oni su se plasirali na Mundijal u Rusiji 2018., igrali su na prvenstvima do 17 i 20 godina kao i na SP-u u nogometu na pijesku te Futsal svjetskom prvenstvu.

Reprezentacija koja se plasirala na najveće prvenstvo sljedećeg ljeta u Rusiji pod vodstvom je Carlosa Queiroza. Oni su ujedno i prva azijska reprezentacija koja se plasirala u Rusiju. To će im biti peti Mundijal, no oni nikad nisu prošli skupine!

Na Svjetskom prvenstvu do 20 godina Iran je u skupini C završio zadnji iza Zambije, Portugala i Kostarike, a na trenutnom U-17 prvenstvu u Indiji zasad su jedno od otkrića turnira. Dobili su Nijemce 3-0!

Iznenađenje su priredili i na futsal turniru koji se igrao u Kolumbiji osvajanjem bronce. Isti je rezultat uspjela ostvariti popularna ‘beach reprezentacija’ koja je u nogometu na pijesku na Bahamima imala najboljeg igrača Ahmadzadeha te najboljeg golmana Hosseinija.

Iranci doista imaju svjetlu nogometnu budućnost i tu treba istaknuti uloge hrvatskih trenera poput Branka Ivankovića i Zlatka Kranjčara koji tamo gotovo da nose status ‘božanstva’ zbog velikih uspjeha.

NordVPN Specijalna Ponuda