Dokumentarni film „Krvava berba grožđa“ koji proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj sinoć je premijerno prikazan u dvorani Art-kina Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu 

Film koji opisuje sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali nesrbi u Lovasu od strane tzv. JNA i paravojne jedinice ”Dušan Silni” privukao je više od 400 ljudi a neki od njih su film odgledali na nogama ili sjedeći na podu.

Zločin u Lovasu jedan je u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskoga rata. Na svom putu prema okupaciji i uništenju Vukovara tzv. JNA i četnici iz Srbije uništavali su i ubijali sve što im se našlo na putu. Tako su 10. listopada 1991. okupirali i spalili Lovas – hrvatsko selo u Srijemu.

Hrvati su tamo zvjerski i na posebno okrutan način ubijeni a Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude srpske ideje čišćenja minskoga polja tijelima nesretnih mještana, koji su bili tjerani proći preko njega. Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad…., jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa.
 
Premijeru ovog dokumentarca nisu propustili brojni ugledni gosti iz političkog i kulturnog života, među ostalima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica Gabrijela Žalac, državni tajnici i saborski zastupnici.

Foto: Nikola Grejza

Predstavljanje filma planirano je u Lovasu, Vukovaru, Osijeku, Našicama, Sinju, Splitu i u drugim gradovima.