Home Hrvatska Home U vezi je s olimpijkom Đerek, a do zlata je stigao iz...

U vezi je s olimpijkom Đerek, a do zlata je stigao iz – podruma

43
0

Tin Srbić (21) tek je tri tjedna ranije navršio 13 godina, no u Nedelišću je krajem 2009. bio najveća zvijezda. Osvojio je sedam zlata, uzeo je sve što je mogao u konkurenciji mlađih juniora na prvenstvu Hrvatske.

Bio je najbolji u višeboju i svim ostalim spravama u finalu. I tad su mnogi zapamtili dečka, koji će osam godina kasnije postati i svjetski seniorski prvak na preči – kraljevskoj gimnastičkoj disciplini.

S četiri godine prvi sam put ušao u gimnastičku dvoranu. Odveo me otac koji je poznavao jednog trenera. Prve dvije godine trenirao sam u podrumu, u maloj dvorani Sokola, no to je bila još uvijek igra. Međutim, treneri su primijetili moj potencijal i prebacili me u glavnu dvoranu – rekao je zagrebački gimnastičar.

A kad se popeo iz podruma u prizemlje stigli su i rezultati. I onih sedam zlata na jednom natjecanju.

– U početku sam trenirao višeboj, no posljednje četiri godine više sam se usredotočio na preču – kaže Tin.

Kao i svi gimnastičari, i on je puno puta padao i ozljeđivao se.

– Ne bojim se padova. Radite li vježbu sa strahom onda to neće dobro završiti. Posljednji put ozbiljnije sam se ozlijedio kada sam imao šest godina. Slomio sam desnu ruku – rekao je Srbić.

U vezi je s hrvatskom gimnastičarkom i olimpijkom Anom Đerek. I sam će reći da mu je puno lakše imati uza sebe nekoga tko razumije kroz što sve prolazi.

– Nije joj lako gledati me, uvijek, drhti, ponekad i plače – kaže Tin.

Premda je još uvijek vrlo mlad, tek mu je 21, gimnastički svjetski prvak spoznao je puno toga o ženama.

– Razumjeti žene nije misterij. Kad si u krivu ispričaš se, a kad je ona u krivu, opet se ispričaš – napisao je na svom Facebook profilu.

Nije mu bilo lako. Zbog bolesti oca ponekad mu gimnastika nije bila u prvom planu.

– To je bilo vrijeme kad sam morao odrasti preko noći – rekao je jednom.

Razmišljao je nerijetko i odustajanju od gimnastike. Međutim, uvijek je pronašao motiv da nastavi trenirati.

– Da, ponekad mi dođe da odustanem, ali onda se sjetim da ima puno ljudi, kojima želim pokazati da su u krivu – kaže Tin.

Nije samo vrhunski sportaš nego i student. Jedan je od najboljih na fakultetu strojarstva. To i ne čudi budući da na svako prvenstvo nosi knjige. Onaj najteži ispit iz termodinamike je položio.

– Dugo sam učio za taj predmet, ipak knjiga ima 400 stranica. No lako je nju pročitati, treba je i razumjeti. Kada diplomiram bit ću inženjer industrijskog menadžmenta, no nastavit ću se baviti gimnastikom – istaknuo je Tin.

Već s 21 je postao svjetski prvak te ne sumnjamo da će u karijeri osvojiti još pregršt medalja s najvećih svjetskih natjecanja.