Home Hrvatska Home Lova do krova: LeBron zaradio 35 milijuna dolara na pizzeriji!

Lova do krova: LeBron zaradio 35 milijuna dolara na pizzeriji!

51
0

LeBron James prošle je sezone od igranja košarke i svega što ono donosi zaradio malo više od 80 milijuna dolara. Nešto više od 30 od ugovora s Cleveland Cavaliersima, čime je postao tek treći košarkaš u povijesti NBA-a – prvi nakon Jordana i Kobeaja – s više od 30 milijuna po sezoni, a ostatak je stigao od sponzora. Ove sezone dobit će još malo više od Cavsa, sasvim točno 33,285.709 dolara, pa će na to ponovno doći sponzori… Računi su, dakle, puni, generacije njegovih nasljednika živjet će jako lijepo na račun jednog od najboljih košarkaša u povijesti svemira.

Ali, kao što kažu u onim bizarnim televizijskim reklamama, ni to nije sve. Posljednje vijesti kažu da LeBron mlati finu lovu na – prodaji pizza. Nije baš da čovjek navuče pregaču, zamijesi tijesto, nareže šampinjone i sve to začini s prstohvatom origana, ali u bizinisu je koji mu donosi ozbiljan prihod. Ta priča počela je 2012., kad su LeBron, njegov poslovni partner Maverick Carter i uspješni financijski savjetnik Paul Wachter uložili po milijun dolara u pizzerije “Blaze Pizza” u Kaliforniji. Ono što Amerikanci izvorno nazivaju “fast-casual pizza chain” najjednostavnije bi se moglo prevesti kao “fast food pizzerija”, restoran u kojem se pizze izbacuju kao na traci. Odnosno, doslovno se izbacuju na traci.

Dakle, Kralj James uložio je nešto manje od milijun dolara prije pet godina, a danas je sve to otišlo “u nebesa”. Pravna tvrtka Brentwood Associates nedavno je otkupila dio dionica pizzerije koja se u međuvremenu pretvorila u lanac koji je osvojio Kaliforniju, a vrijednost tvrtke pri kupovini procijenjena je na 250 milijuna dolara. Kako je LeBronov udio 10%, prevedeno u brojke to iznosi 25 milijuna dolara. Kad se tome doda još i marketinška vrijednost koju LeBron donosi sa svojim 91 milijunom pratitelja na Facebooku, Instagramu i Twitteru, procjene kažu da je njegov udio negdje između 35 i 40 milijuna dolara.

Dakle, LeBron je pogodio. Točnije, vjerovao je pravim ljudima. Naime, prije nekoliko dana je “Technomic”, tvrtka koja se bavi rastom i razvojem u industrijama, proglasila “Blaze Pizza” najbrže rastućim restoranskim biznisom u posljednjih pet godina. I nema sumnje da je tu pomogao LeBron, njegov Facebook, Instagram i Twitter…