Večeras Hrvatska igra za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji i niti u kojem slučaju ne smije izgubiti u Ukrajini.

Našem protivniku igra samo pobjeda, mi uz malo sreće možemo proći i uz remi, a pobjeda bi nas lansirala tamo gdje nam je po kvaliteti i mjesto.

Deveti dan listopada već nam je bio sudbonosan i to prije 18 godina. Igrali smo protiv SR Jugoslavije na Maksimiru i to utakmicu svih utakmica!

kvalifikacije za EP u nogometu 2000 | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELLFoto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Za odlazak na Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj 2000. trebala nam je pobjeda protiv naših istočnih susjeda, ali generacija Vatrenih na zalasku odigrala je 2-2. Maksimir je prekrila velika tuga…

VIDEO

Na Maksimir se natiskalo preko 38 i pol tisuća ljudi. 

Hrvatska: Ladić, Rukavina, Kovač, Jurić, Tudor, Jarni, Asanović, Soldo, Stanić, Bokšić, Šuker 

Jugoslavija: Kralj, Mirković, Đorović, Mihajlović, Đukić, Jokanović, Nađ, Stanković, Milošević, Stojković, Mijatović

Krenuli smo fantastično, golom Alena Bokšića u 20. minuti. Tribine su eruptirale, no hladan tuš stigao nam je šest minuta poslije kada je Predrag Mijatović izjednačio rezultat. 

Pet minuta kasnije Dejan Stanković baca nas u očaj, međutim, stvar se popravlja u 41. minuti komičnim potezom Zorana Mirkovića koji je Roberta Jarnija uhvatio za – slabine. 

kvalifikacije za EP u nogometu 2000 | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELLFoto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Španjolski sudac Garcia Aranda potjerao ga je van i to je označilo otvorenu igru Vatrenih. U 47. Mario Stanić izjednačuje rezultat, Srbija prijeti, prijete i naši, ali gol do kraja nije pao i Ćirini Vatreni nisu uspjeli doći do plasmana na Euro.

– Poslije 0-0 u Beogradu pozvao me Franjo Tuđman i rekao: ‘Gdje si gubitniče, je*em li ti majku bosansku!’ Bio je uvjeren da ćemo ih unakaziti. Ja šutim, ne dišem. Nisam prvi put trpio njegove izljeve bijesa. A u Zagrebu je atmosferu nepotrebno palio spiker koji se danas na TV-u bavi poljoprivredom. Palio je narod i to mi je smetalo. I mene je zarazio vjerom da ćemo im zabiti tri, četiri komada – pričao je izbornik Ćiro poslije utakmice.

kvalifikacije za EP u nogometu 2000 | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELLFoto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Slična situacija nas očekuje u Kijevu, što nam odgovara, a što ne, pročitajte OVDJE. Nadamo se da će naši napadači biti precizniji, pa neka se i dogodi neki novi ‘Mirković’. Eto, nek’ Jarmolenko uhvati Pivarića…