Home

Smaknuli ga četnici u podrumu pa se poslije hvalili ubojstvom

Nakon okupacije Tovarnika 22. rujna 1991. godine, selom je zavladao teror mučenja i ubojstva mještana. Župnik Ivan Burik (63) kojemu je Tovarnik bio prva i posljednja župa, bio je sabran u tim teškim trenutcima i preostalom je stanovništvu pružao utjehu. Iako je u više navrata mogao otići iz Tovarnika on to nije napravio. Bio je zaljubljen u Srijem i odlučio je ostati sa svojim župljanima.

U pregovorima s tzv. JNA, koji su se odvijali u više navrata tijekom listopada 1991. godine u Šidu, u kojima je bio uključen i sam velečasni Burik, upravo se on, po iskazima svjedoka, najviše zalagao za mir, te je otvoreno tražio od visokih oficira tzv. JNA da se zaustavi suludo ubijanje i progon naroda Tovarnika i susjednoga Lovasa.

Foto: udruga Ante Starčević

Hvalio se: ‘Ubio sam ustaškog popa’

Nije uspio u svojim nastojanjima, a ubijen je mučki, s leđa, u župnom stanu..
– Bio mu je obećan život, a dočekala ga je mučenička smrt. U podrumu župnog ureda strijeljali su ga pripadnici četničke postrojbe “Dušan Silni”. Prvi metak je, ispalio četnik Kosta Gvozdenov iz Vršca. I nije ga bilo teško otkriti. Hvalio se poslije po Lovasu kako je “ubio ustaškoga popa”. A i Burikovu kapu, svećenički biret, danima nije skidao s glave. Nakon ubojstva mučenika Ivana Burika u njegovo beživotno tijelo pucao i Petronije Stevanović iz Pančeva – kaže nam Antun Ivanković, predsjednik udruge Ante Starčević – Tovarnik.

Više preživjelih tovarničkih logoraša, među kojima i Pavo Mijoković, svjedoči da su mještani našli velečasnog Burika mrtvoga na dvosjedu u podrumu.

Foto: udruga Ante Starčević

– Otkopčao sam mu vestu – doslovce je izjavio – i vidio rupe od metaka na njegovim prsima. Velečasnog smo stavili u sivu najlonsku vreću, odnijeli ga na traktorskoj prikolici na groblje i tamo ga položili pored ostalih ubijenih mještana – kaže nam Ivanković.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice 1998. godine i pokopani na mjesnom groblju. Ivan Burik je jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.

Foto: screenshot/Youtube

‘Pop je ubijen ali nikoga nije bilo briga’

Na suđenju za ratni zločin za Lovas koji se vodi na Višem sudu u Beogradu Odeljenja za ratne zločine, poslovni broj: K-P02 22/2010. transkript audio zapisa s glavnog pretresa od 18. svibnja 2012. godine, optuženi Aleksandar Nikolaidis, pripadnik četničke postrojbe „Dušan Silni“, u svojoj završnoj riječi, među ostalim, spominje i stradanje svećenika Ivana Burika, kaziva nam Antun Ivanković.

„U Tovarniku isto kad je ubijen pop, ja nisam verovao, bilo je blizu pored naše kuće i on Petronije Stevanović je rekao ‘ajde da vidimo’ i mi otišli tamo, stvarno leži pop mrtav. On je ispalio rafal u njega i uzeo da ga pretresuje tamo, skida mu sat i tako neke budalaštine, tako da ja ne znam. On po meni nikada nije bio normalan. Ja ga znam dugo, znate. U Pančevu recimo svi znaju to godinama, znači 1991. on je u Pančevu pričao da je on ubio popa. Nije tačno da je on ubio popa, ali pričao je. Celo Pančevo zna te njegove doživljaje i ovo i ono, jedino ovde što dođe i izgubi glas.“

U svojoj završnoj riječi na suđenju u Beogradu, optuženi Nikolaidis iznio je i sljedeće, ističe Ivanković: 

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Antun Ivanković

„I za to ubistvo popa, gospođo presedavajuća, taj pop je učestvovao u pregovorima. Mi kad smo došli taj pop je ubijen, pa se isto tako Lončar i taj Kamberi (general Dušan Lončar i pukovnik Slobodan Kamber bili su oficiri JNA op.a) isto se pravili ludi, ako im je Lovas bio daleko pa nisu čuli šta se dešava, to je bilo iza čoška, njih to nije interesovalo. Niko tu nije pitao nikada ko je ubio tog popa, zašto je ubio popa, da li da se prekinu ti pregovori ili već šta ali to nikog tamo nije interesovalo i ja mislim dok se oni ovde ne dovedu, kao Mirko Jović, Milorad Bastaja, ne može da se napravi ni jedna optužnica jer to je sve naopako krenulo od početka tako se i završilo sa ovom četvrtom optužnicom, sad još jedino vi da ne napravite to naopako.“

Foto: udruga Ante Starčević

Svjedoci: Javno se hvalio da ga je ubio

U objavi nepravomoćne presude za počinjene ratne zločine u Lovasu od 26. lipnja 2012. godine, u kojoj se spominje i mučko ubojstvo tovarničkoga svećenika Ivana Burika, na Višem sudu u Beogradu u spisu se još navodi: „Nije bilo nikakve zamene identiteta između njega (Petronija Stevanovića, op.a) i dobrovoljca Koste Gvozdenov, utvrđeno je po tome što je Kosta bio crn i nizak, te je nosio kapu tovarničkog sveštenika Burika, crne boje, o čemu su se izjašnjavali svedoci Slavko Stupar, Andrija Balić, Josip Sabljak, Stjepan Peulić, Anton Krizmanić, Vjekoslav Balić“.

Foto: udruga Ante Starčević

Petronije Stevanović iz Pančeva

Mnogi još i danas preživjeli svjedoci iz Lovasa svjedoče, naglašava Ivanković, kako se ubojica Kosta Gvozdenov javno hvalio da je u Tovarniku ubio svećenika Ivana Burika. Premda novi dokazi ne tematiziraju do u detalje ubojstvo vlč. Ivana Burika, ipak daju indicije kako je Burikov ubojica Kosta Gvozdenov iz Vršca (Srbija).

Lažne potvrde o okolnostima smrti..

Prema Ivankovićem riječima, naime, dr. Ljeposava Stanimirović i dr. Dragan Martinović odrađivali su prljavi posao za okupatorsku vlast, pa su, bez pregleda i danima nakon stvarne smrti, potpisivali lažne potvrde o uzroku smrti. O tome, ističe Ivanković,  mogu posvjedočiti i preživjeli mještani, koji su skupa, s tada još živim tovarničkim župnikom vlč. Ivanom Burikom, već u rujnu 1991. pokopali ubijene branitelje i civile.

Foto: screenshot/Youtube

– Sramotan je pokušaj prikrivanja ratnoga zločina i mučeničke smrti vlč. Ivana Burika, s lažnim i krivotvorenim liječničkim izvješćem tadašnje mrtvozornice dr. Ljeposave Stanimirović od 12. listopada 1991. godine, o uzroku Burikove smrti, a bez da je pregledala njegovo mrtvo tijelo, u kojem se lažno navodi da vlč. Ivan Burik nije ubijen, nego da je poginuo od eksplozije – kaže nam Ivanković.

I ove godine maraton za župnika Burika

Iz središta Vukovara, put 27 kilometara udaljenog Tovarnika, danas u u 10 sati krenuti će sudionici devete Memorijalne utrke Vukovar-Tovarnik, koju u povodu 26. obljetnice ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika trči pedesetak trkača u organizaciji Udruge “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika i Maraton klub “Hrvatski sokol” iz Osijeka.

Foto: Antun Ivanković

Uoči starta utrke, sudionici će se pomoliti ispred Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, a očekuje se kako bi u Tovarnik trebali stići oko 13:30 sati kada će uslijediti polaganje vijenaca i zajednička molitva na mjestu masovne grobnice i kod spomen-poprsja i groba Ivana Burika na tovarničkom groblju. 

NordVPN Specijalna Ponuda