Stotine tisuća ljudi u nedjelju su izašle na ulice katalonskog glavnog grada Barcelone kako bi izrazili svoje protivljenje neovisnosti od Španjolske, tjedan dana nakon održavanja zabranjenog referenduma o samoodređenju koji je pokrenuo najveću političku krizu u Španjolskoj u posljednjih 40 godina.

“Živjela Katalonija! Živjela Španjolska!”, skandirala je masa ističući tisuće španjolskih zastava, što se u zemlji nije dogodilo od završetka Francova režima 1975.

To je bio prvi veliki skup protiv neovisnosti u Barceloni nakon početka krize. Održao se pod geslom “Dosta! Urazumimo se”.

Gradska policija drži da je 350.000 osoba sudjelovalo u prosvjedu, dok organizatori ističu podatke o 930.000 do 950.000.

Prosvjed u Barceloni organizirala je skupina Katalonsko civilno društvo, koje se protivi neovisnosti, pod sloganom “Urazumimo se” kako bi mobilizirala, kako vjeruje, “tihu većinu” građana u Kataloniji.

Skup u nedjelju podržava nekoliko političkih stranaka koje su protiv nezavisnosti i nekoliko uglednika, poput književnika Maria Vargasa Llose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, peruanske i španjolske nacionalnosti koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao “bolešću”.

“Španjolska demokracija ostaje i nikakva urota autonomaša ju neće uništiti”, izjavio je Mario Vargas Llosa.

People wave Spanish and Catalan flags during a pro-union demonstration organised by the Catalan Civil Society organisation in Barcelona, Spain, October 8, 2017. REUTERS/Eric Gaillard

 

Sudionici nedjeljnog okupljanja smatraju se “tihom većinom” koja se nije oglasila od referenduma održanog 1. listopada.

“Važno je da se pokažemo, jer smo i mi brojni. Čuje se samo druge”, objasnio je sudionik skupa koji je  stigao iz 100 kilometara udaljene Tarragone.

“Ovo je očiti udarac na zakon i pogađa sve Španjolce. Moramo svi ostati ujedinjeni”, rekao je jedan stanovnik Madrida.

Šef španjolske vlade Mariano Rajoy koji nije sudjelovao u okupljanju je na Twitteru podržao sudionike. “Obranit ćemo jedinstvo Španjolske. Niste sami”, napisao je.

Očekuje se da se katalonski čelnik Carles Puigdemont u utorak obrati regionalnom parlamentu a tom bi prilikom mogao i jednostrano proglasiti neovisnost.

Rajoy je u subotu rekao i da ne isključuje smjenjivanje katalonske vlade i sazivanje novih lokalnih izbora, ako ova proglasi neovisnost, kao i suspenziju sadašnjeg autonomnog statusa regije.