Home

Odbila cijepiti dijete pa je zbog toga osudili na 7 dana zatvora

Majka iz američke savezne države Michigan osuđena je na tjedan dana zatvora jer je odbila cijepiti dijete, piše BBC.

Rebecca Bredow nije dopustila cijepljenje 9-godišnjeg sina, iako se ranije s ocem djeteta dogovorila da će to učiniti. Sud je odredio da se dijete mora cijepiti, a kako je majka odbila postupiti po nalogu, njezin bivši suprug i otac djeteta dobio je privremeno skrbništvo nad dječakom. 

Roditeljima zakoni države Michigan inače dopuštaju da preskoče ili prolongiraju cijepljenje djece zbog vlastitih uvjerenja. No ono zbog čega je Bredow završila u zatvoru je činjenica da je prekršila dogovor s ocem djeteta da će sina dati cijepiti te je osuđena za nepoštivanje suda.

Kada su dobili sina Bredow i njezin tadašnji suprug dogovorili su se da dječaka neće cijepiti. Rastali su se 2008. godine i podijelili skrbništvo pa je otac počeo zahtijevati da se dijete ipak cijepi. 

– Informirana sam o cijepljenju i zalažem se za izbor. Radije ću biti iza rešetaka zbog onog u što vjerujem nego se predati nečemu čemu se oštro protivim. Odgovorna sam majka i stalo mi je do moje djece – izjasnila se majka na sudu u Oaklandu u srijedu. 

Federalni zakoni samo daju smjernice

Država Michigan inače ima vrlo nisku procijepljenost djece – na 43. mjestu je od 50 država. 

Federalni zakoni SAD-a ne reguliraju obvezu cijepljenja već daju smjernice po kojima svoje propise donose države ili pojedini školski okrug. Ukoliko se cijepna karta djeteta ne poklapa sa zahtjevima koje u vezi cijepljenja postavlja pojedina škola, dijete u tu školu ne može ići, a roditelji mogu biti kažnjeni zatvorom jer djetetu onemogućavaju školovanje. 

NordVPN Specijalna Ponuda