Home

“Anonymous” će biti sretni: “O za osvetu” postaje TV serija

Krajem ’80. godina autori Alan Moore i David Lloyd napravili su grafički roman ‘V for Vendetta’ (kod nas preveden kao ‘O za osvetu’), po kojem je 2005. godine snimljen i relativno popularan film koji je uspio krivo prenijeti dobar dio onoga što je napisano u romanu.

U romanu i filmu okosnica je ista. Autori su prikazali okruženje totalitarističke Britanije u bliskoj budućnosti u kojoj pratimo mladu Evey Hammond koju iz smrtonosne situacije spašava maskirana osoba znana kao ‘V’. V je čovjek s planom, ogorčen, željan osvete, usamljen i nasilan. No istovremeno je i odvažan, nježan te inteligentan, i posvetio se oslobođenju svojih sugrađana od njihove užasne despotske vlade. U svojoj misiji oslobođenja engleskog naroda od tiranije i okrutnosti, V poziva svoje sugrađane da mu se pridruže pred starom zgradom parlamenta 5. studenog, na Dan Guya Fawkesa, kako bi zbacili vlastodršce. 

No grafički roman imao je značajno dublje misli osim “svrgnimo vladu’ te je puno toga bilo posvećeno suptilnoj kritici tadašnje vlasti. Film je iz cijelog romana izvukao nekoliko simpatičnih rečenica, dodao je nekoliko nevjerojatno glupih monologa te je svojom kostimografijom i kvaziaktivizmom taknuo publiku u dušu. Najviše utjecaja imao je na poprilično komičan i paradoksalan ‘pokret’ – ‘Anonymous’ – kojima se jako dopalo stiliziranje maski u stilu Guya Fawkesa. Genijalci unutar pokreta se pod tim maskama ‘bore protiv kapitalizma’ ne shvaćajući kako te maske proizvodi Warner Bros. i kako od njih lijepo zarađuje.

A sada u igru dolazi i britanska mreža Channel 4 koja planira snimiti TV seriju. Prava na seriju su dobili od Warner Brosa. koji time samo produžuju svoja prava na posjedovanje branda te time nastavljaju zarađivati na hrabrim i odvažnim ‘Anoynmousima’ koji se bore za naša prava i sudbine te budućnost.

Kako su u pitanju Britanci, posve je moguće kako će serija biti značajno kvalitetnija od filma, no o tome ćemo više saznati u mjesecima koji dolaze.

Tema: FILM

NordVPN Specijalna Ponuda