Home

Rasprava o “Za dom spremni”: Još nema nikakvog zaključka

Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima sastalo se u četvrtak u Banskim dvorima četvrti put, no i dalje nema nikakvog konkretnog zaključka. Kako je istaknuo predsjednik Vijeća Zvonko Kusić, na današnjoj sjednici nisu raspravljali o IDS-ovu prijedlogu da se upotreba pozdrava Za dom spremni kažnjava kaznom zatvora. Uspoređivali su slučajeve drugih zemalja te su u fazi izradi nacrta koji će poslužiti za izradu preporuka Vijeća. 

– U raspravi se iznijela relevantna legislativa drugih zemalja koja se tiče ovog problema i hrvatska praksa. Vidjelo se da ne postoji konzistentnost hrvatskih sudova. Različiti članovi iznijeli su različita mišljenja i vlastita iskustva, primjere drugih zemalja koje bi mogle poslužiti nama i biti podloga za naše preporuke – istaknuo je Kusić.

Na pitanje novinara jesu li prilikom analize izabrali neku državu koja bi mogla biti “uzor” Hrvatskoj, Kusić je rekao da nisu u tom smjeru raspravljali.

– Ne, na taj način se nije tražilo jer su sve države specifične. Ne bi se mogla izdvojiti ni jedna država koja bi mogla odgovarati našem slučaju – rekao je. 

Kada će se Vijeće ponovno sastati, Kusić nije rekao. Podsjetimo, nakon prošle sjednice istaknuo je kako postoji mogućnost da Vijeće donese sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje s prošlošću i na pravno reguliranje uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima i prije roka, odnosno prije ožujka iduće godine.