Home Hrvatska Home DESET GODINA HT-A NA BURZI Događaj koji je presudno utjecao na oblikovanje...

DESET GODINA HT-A NA BURZI Događaj koji je presudno utjecao na oblikovanje domaćeg tržišta kapitala

70
0

Danas je na Zagrebačkoj burzi održana svečanost povodom obilježavanja desete obljetnice Inicijalne javne ponude dionice HT-a. Bila je to najveća Inicijalna javna ponuda u regiji tada u kojoj je sudjelovalo više od 356 tisuća građana, podsjećaju iz kompanije u današnjem priopćenju.

„Mobilizacija građana i njihovog kapitala u slučaju Inicijalne javne ponude dionica HT-a imala je značajan edukativni učinak. Dok je u razvijenim zemljama ovakav vid investiranja standard, u našoj tranzicijskoj ekonomiji praktički je još bio u povojima“, izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Dionica HT-a je cijelo desetljeće u samom je vrhu likvidnosti na Zagrebačkoj burzi, podsjećaju iz kompanije, a ujedno je među dionicama s najvećom tržišnom kapitalizacijom .

„Najveći smo privatni investitor u Hrvatskoj, značajno sudjelujemo u razvoju gospodarstva zemlje te smo odgovorni za 3% BDP-a Hrvatske. Hrvatski Telekom je danas tehnološki lider i kompanija okrenuta rastu, na domaćem, ali i regionalnom tržištu na kojem smo već pokrenuli ekspanziju kupnjom Crnogorskog Telekoma. Odgovornim poslovanjem osiguravamo vodeću poziciju na tržištu i kontinuirano radimo na povećanju vrijednosti za svoje dioničare“, izjavio je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

U HT-u ocjenjuju  da je odluka o uvrštenju na Zagrebačku burzu prije punih deset godina bila više nego ispravna te  je presudno utjecala na oblikovanje domaćeg tržišta kapitala, širenje baze ulagatelja, a u “konačnici imala i pozitivne efekte u procesu oblikovanja HT-a u kompaniju kakvu danas poznajemo”.