Svakodnevno

Svakodnevno je Portal vijesti iz Hrvatske

'Uništili smo najveće skladište streljiva sirijskih džihadista' 'Uništili smo najveće skladište streljiva sirijskih džihadista'
This post was originally published on this site Ruska vojska priopćila je u četvrtak da je u pokrajini Idlib uništila “najveće skladište streljiva” džihadističke... 'Uništili smo najveće skladište streljiva sirijskih džihadista'
This post was originally published on this site

Ruska vojska priopćila je u četvrtak da je u pokrajini Idlib uništila “najveće skladište streljiva” džihadističke koalicije Tahrir al Šama, koju uglavnom čini bivši ogranak Al Kaide u Siriji, te da je teško ranila vođu te skupine i ubila  49 njihovih boraca.

“Rusko zrakoplovstvo je uništilo najveće skladište (…) streljiva Tahrir al Šama blizu Abu Duhura”, u pokrajini Idlibu, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov u priopćenju.

U tom skladištu, smještenom duboko u unutrašnjosti, bilo je “više od tisuću tona streljiva”, napose topničkog, navodi isti izvor.

Ova informacija je objavljena pošto je ruska vojska u srijedu izvijestila da je teško ranila vođu Tahrir al Šama, Mohameda al Džulanija, ustvrdivši da je potonji u “kritičnom stanju”, što je džihadistička skupina, koja se prije nazivala Fronta al Nusra, zanijekala.

No u četvrtak je rusko ministarstvo obrane opetovalo da su ozljede Mohamada al Džulanija teške i da je “u komi” te da je to “unijelo nemir među teroriste u čitavoj pokrajini Idlibu”.

Po riječima generala Konašenkova, rusko zrakoplovstvo je izvelo i zračni udar na skup džihadističkih vođa, ubivši “49 boraca, među kojima i sedam zapovjednika” Tahrir al Šama u pokrajini Idlibu.

Ruska vojska koja djeluje na strani režima Bašara al Asada već je u srijedu izvijestila da je ubila 12 zapovjednika te džihadističke koalicije, među njima i Džulanijeva najbližeg suradnika.

Tahrir al Šam je u srpnju 2014. objavio prekid veza s Al Kaidom. Njegovi su pripadnici uglavnom Sirijci, a nove članove uspješno privlači izdašnom financijskom potporom i boljom organiziranošću.

Više od 330.000 ljudi je poginulo, a milijuni su raseljeni od početka sirijskog sukoba 2011.