“Uništili smo najveće skladište streljiva sirijskih džihadista”

“Uništili smo najveće skladište streljiva sirijskih džihadista”

Ruska vojska priopćila je u četvrtak da je u pokrajini Idlib uništila “najveće skladište streljiva” džihadističke koalicije Tahrir al Šama, koju uglavnom čini bivši ogranak Al Kaide u Siriji, te da je teško ranila vođu te skupine i ubila  49 njihovih boraca.

“Rusko zrakoplovstvo je uništilo najveće skladište (…) streljiva Tahrir al Šama blizu Abu Duhura”, u pokrajini Idlibu, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov u priopćenju.

U tom skladištu, smještenom duboko u unutrašnjosti, bilo je “više od tisuću tona streljiva”, napose topničkog, navodi isti izvor.

Ova informacija je objavljena pošto je ruska vojska u srijedu izvijestila da je teško ranila vođu Tahrir al Šama, Mohameda al Džulanija, ustvrdivši da je potonji u “kritičnom stanju”, što je džihadistička skupina, koja se prije nazivala Fronta al Nusra, zanijekala.

No u četvrtak je rusko ministarstvo obrane opetovalo da su ozljede Mohamada al Džulanija teške i da je “u komi” te da je to “unijelo nemir među teroriste u čitavoj pokrajini Idlibu”.

Po riječima generala Konašenkova, rusko zrakoplovstvo je izvelo i zračni udar na skup džihadističkih vođa, ubivši “49 boraca, među kojima i sedam zapovjednika” Tahrir al Šama u pokrajini Idlibu.

Ruska vojska koja djeluje na strani režima Bašara al Asada već je u srijedu izvijestila da je ubila 12 zapovjednika te džihadističke koalicije, među njima i Džulanijeva najbližeg suradnika.

Tahrir al Šam je u srpnju 2014. objavio prekid veza s Al Kaidom. Njegovi su pripadnici uglavnom Sirijci, a nove članove uspješno privlači izdašnom financijskom potporom i boljom organiziranošću.

Više od 330.000 ljudi je poginulo, a milijuni su raseljeni od početka sirijskog sukoba 2011.

You must be logged in to post a comment Login