“Spriječili smo gubitak poslova, ali i osigurali najbolju sezonu…”

“Spriječili smo gubitak poslova, ali i osigurali najbolju sezonu…”

Premijer Andrej Plenković i današnju sjednicu Vlade u Banskim dvorima tradicionalno je započeo osvrtom na aktualna politička događanja u proteklom tjednu.

Najprije se osvrnuo na sastanak Europskog vijeća u Tallinu na kojem je bilo riječi o informacijsko komunikacijskim tehnologijama. 

– Vrlo je sadržajan tjedan iza nas. Bio sam na sastanku Europskog vijeća u Tallinu gdje smo vidjeli da Hrvatska stoji i bolje nego što smo svjesni. Zanimljivo je da smo u zdravstvu izrazito dobri i da je naš sustav e-zdravstvo jedan od najpredanijih koncepata – poručio je Plenković.

Kad je riječ o ulasku Hrvatske u Schengen, istaknuo je kako su razgovori s europskim povjerenikom oko ulaska u Schengen izrazito su ohrabrujući.

– Komisija cijeni naše napore za ulazak u schengenski prostor. Do 2019. godine očekujem razuman ambiciozan pristup europskom projektu – rekao je. 

Istaknuo je i kako se proteklog tjedna sastao s nizom ministara obrane koji percipiraju Hrvatsku kao pouzdanog partnera. 

‘Nikakvih prijetnji prema Todoriću nije bilo’

Na kraju je komentirao i slučaj Agrokor te navodne prijetnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić Ivici Todoriću. 

– Na zahtjev potpredsjednice, dao sam nalog da službe verificiraju korespondenciju elektronskom poštom i pokazalo se nikakvih prijetnji sa strane potpredsjednice Vlade prema vlasniku i članovima uprave Agrokora nije bilo – poručio je Plenković ponovivši dva temeljna interesa Vlade u vođenju izvanredne uprave za Agrokor. 

Plenković nahvalio svoju Vladu

– Vlada je vođena s dva temeljna interesa. Očuvanje gospodarskog i financijskog sustava. Mi smo ti koji smo svojim pothvatima spriječili gubitak radnih mjesta kao i domino efekt. Mi smo ti koji smo osigurali najbolju turističku sezonu u povijesti moderne Hrvatske države. Mi smo Vlada koja ni na koji način, za razliku od nekih drugih stranaka, ne utječe na rad policije, DORH-a, pravosuđa i jako dobro znamo što je dioba vlasti – poručio je dodavši kako HDZ ne mijenja stavove kao neke druge stranke. 

‘Ne mijenjamo stavove kao neke druge stranke’

– Imamo vrlo jasnu liniju djelovanja, ne mijenjamo stavove kao neke druge stranke sukladno tome što izađe u nekom od medija, da najprije nekoga štitimo, a onda smo otimači. Sve što radimo radimo u javnom interesu – poručio je premijer. 

Podsjetio je i kako su otvorene ponude koje su stigle za borbene avione. 

– Očekujemo da odgovarajuća stručna povjerenstva temeljito analiziraju pristigle ponude u vezi s nabavom borbenih zrakoplova- poručio je.

Nakon uvodnog Plenkovićevog govora, Vlada je usvojila konačni prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti kojeg šalju na drugo čitanje u Hrvatski sabor. 

– Hrvatska će razvijati moderan, sveobuhvatan i učinkovit sustav domovinske sigurnosti. Takav sustav omogućit će građanima da Republika Hrvatska može jasno odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. 

Vlada je, nadalje, usvojila i prijedlog Zakona o potvrđivanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Republikom Kosovom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te prijedlog odluke o preseljenju državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koji ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite. 

Odluku je predstavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuvši kako se Hrvatska obvezala prihvatiti 150 osoba ove godine te dodatnih 100 iduće godine. Radi se o građanima Sirije koji se trenutno nalaze u Turskoj. 

– Radi se o alatu međunarodne solidarnosti sa trećim zemljama, ali i alatu za upravljanje migracijama. Prije dolaska u Hrvatsku sve osobe moraju proći sigurnosnu provjeru. Planira se da prva skupina preseli u Hrvatsku do kraja studenog ili početkom prosinca ove godine, a tijekom tijekom 2018. Hrvatska može preseliti dodatnih 100 osoba – rekao je Božinović.

You must be logged in to post a comment Login